biciklista

Највише се страда ноћу, у сумраку и свитању

Анализе Агенције за безбедност саобрћаја указују да у току дана постоје периоди у којима се чешће дешавају саобрћајне несреће и да је у тим саобрћајним трагедијама доминатан утицај алкохола. По тим истраживањима, већи број саобрћајних незгода са погинулим учесницима догоди се приликом ноћних услова одвијања саобрћаја. Скоро трећина саобрћајних незгода са тешким телесним повредама догоди се у условима смањене видљивост, односно у периоду када ноћ траје дуже него дан. Осим отежаних услова ноћне вожње, важно је указати и на сумрак, период после заласка сунца и ноћи, и свитање, део дана између ноћи и изласка сунца, као периоде карактеристичне за настанак саобраћајних незгода због видљивости.

Поред видљивости, један од доминатних утицајних фактора који се јавља у саобраћају у ноћним условима јесте алкохол. Око 80 одсто саобраћајних незгода са погинулим лицима у којима је евидентиран алкохол код учесника догодио се у периоду од 17 часова до седам часова ујутру

Имајући у виду ове констатације Агенција за безбедност саобраћаја у оквиру националне кампање „УМ на ДРУМ” покренула је ноћну активност за младе, од 15 до 30 година, бициклисте и пешаке са циљем промена ставова, заштите и унапређење безбедности наведених категорија учесника у саобраћају. Агенција и промотери реализоваће више ноћних едукација у 10 локалних самоуправа на местима где се окупљају млади, пешаци и бициклисти. Једна од изабраних општина је и Алексинац, а планиран је долазак едукационог тима за 24. децембар од 17 сати.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =