Poplava

Nadoknada štete iz budžetske rezerve

Nevreme koje je 2. avgusta pogodilo opštinu Aleksinac nanelo je štetu od preko 13 miliona dinara. Nažalost neće sva šteta moći da se nadoknadi, posebno ona koja je naneta poljoprivrednim usevima. Procenjuje se da su, nakon polučasovnih padavina, poljoprivrednici ostali bez prinosa u vrednosti od skoro deset miliona dinara. Šteta naneta javnim, privrednim i privatnim objektima kao i lokalnoj infrastrukturi procenjena je na tri miliona i 600 hiljada dinara i ona će većim delom biti nadoknađena sredstvima iz budžetskih rezervi Opštine.

Na poslednjoj sednici opštinskog Štaba za vanredne situacije doneti su konkretni zaključci o isplati određenih sredstava za nadoknadu štete na privatnim i javnim objektima, u skladu sa podnetim zahtevima. Dvema školama će za nadoknadu štete biti isplaćeno oko 700 hiljada dinara. Za sanaciju krova „Ljupče Nikolić” će iz budžetskih rezervi dobiti skoro 600 hiljada dinara, a žitkovačka škola „Vuk Karadžić” 100.000 dinara. Nevreme je pogodilo i objekte kojima upravlja Sportsko-rekreativni centar Aleksinac, koji će za nadoknadu štete dobiti 360.000 dinara od Opštine.

Iz budžetske rezerve biće isplaćena i sanacija štete na stambenim zgradama, koje će dobiti po deset hiljada dinara. Dvadeset domaćinstava koja su pretrpela veću štetu dobiće po 12 hiljada dinara, a 36 domaćinstava koja su pretrpela manja oštećenja po pet hiljada dinara.

Kada je reč o privatnim licima i trgovinske radnje „Rival” Aleksinac dobiće pomoć od 50 hiljada dinara za otklanjanje štete na objektima koji, kako se navodi, nisu osigurani.

Za sanaciju štete nastale na objektima infrastrukture u mesnim zajednicama iz budžetskih rezervi biće izdvojeno 110.000 dinara. Radove će izvoditi JP preduzeće za puteve uz nadzor Odeljenja za komunalne i građevinske poslove.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 5 =