Poplava

Надокнада штете из буџетске резерве

Невреме које је 2. августа погодило општину Алексинац нанело је штету од преко 13 милиона динара. Нажалост неће сва штета моћи да се надокнади, посебно она која је нанета пољопривредним усевима. Процењује се да су, након получасовних падавина, пољопривредници остали без приноса у вредности од скоро десет милиона динара. Штета нанета јавним, привредним и приватним објектима као и локалној инфраструктури процењена је на три милиона и 600 хиљада динара и она ће већим делом бити надокнађена средствима из буџетских резерви Општине.

На последњој седници општинског Штаба за ванредне ситуације донети су конкретни закључци о исплати одређених средстава за надокнаду штете на приватним и јавним објектима, у складу са поднетим захтевима. Двема школама ће за надокнаду штете бити исплаћено око 700 хиљада динара. За санацију крова „Љупче Николић” ће из буџетских резерви добити скоро 600 хиљада динара, а житковачка школа „Вук Караџић” 100.000 динара. Невреме је погодило и објекте којима управља Спортско-рекреативни центар Алексинац, који ће за надокнаду штете добити 360.000 динара од Општине.

Из буџетске резерве биће исплаћена и санација штете на стамбеним зградама, које ће добити по десет хиљада динара. Двадесет домаћинстава која су претрпела већу штету добиће по 12 хиљада динара, а 36 домаћинстава која су претрпела мања оштећења по пет хиљада динара.

Када је реч о приватним лицима и трговинске радње „Ривал” Алексинац добиће помоћ од 50 хиљада динара за отклањање штете на објектима који, како се наводи, нису осигурани.

За санацију штете настале на објектима инфраструктуре у месним заједницама из буџетских резерви биће издвојено 110.000 динара. Радове ће изводити ЈП предузеће за путеве уз надзор Одељења за комуналне и грађевинске послове.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + twelve =