Udruženja žena

Na „Zdrav festu” u Ćićevcu: Kormanke prve, Tešičankama treće mesto

Na sedmom Međunarodnom festivalu zdrave hrane „Zdrav fest” održanom juče u Ćićevcu, udruženja žena sa područja opštine Aleksinac bila su među najuspešnijim takmičarima. Sveukupni pobednik je Etno udruženje „Korman”, koje je za prvo mesto dobilo i prelazni pehar. Na pobedničko postolje su se našle i članice Udruženja „Super žene” iz Tešice koje su osvojile treće mesto u kategoriji pite i testenine. Na ovoj smotri učestvovalo je preko 70 ekipa iz cele Srbije, a bilo je i gostiju iz Slovenije i Slovačke.

Etno udruženje Korman
Pobednički štand Kormanki

Članicama Etno udruženja „Korman” pripala je nagrada za najlepši štand, kao i nagrade za zimnicu, pogaču i proju.

‒ Naše udruženje sprema hranu koja je tradicionalna za naš kraj jer želimo da kroz jela koja su se nekad spremala predstavimo i opštinu Aleksinac i naše mesto Korman. Tu su razne pite od razvijenih kora sa domaćim sirom, sa plavim paradajzom, grožđem i orasima, sa tikvicama, onda razne vrste proja i razne vrste pogača. Zatim punjena paprika, pasulj, razne vrste salate, jer ipak naš moravski kraj je poznat po povrtarstvu i mi se držimo toga što je karakteristično za naš kraj ‒ kaže Tatjana Šljivić iz Etno udruženja „Korman”. 

Članice Etno udruženja „Korman” dočekaće ovog petka (11. oktobar) preko šezdesetoro dece iz Trnjana i Kormana koji će se u okviru „Dečje nedelje” družiti sa pesnicima u prostorijama Etno kuće „Pavlićević” u Kormanu. U udruženju poručuju i da će učestvovati na ovogodišnjim „Pekarskim danima” koji se u Aleksincu održavaju od 16. do 18. oktobra. U decembru Kormanke putuju u Knjaževac gde će učestvovati na manifestaciji „Tradicija u Evropi”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − three =