Semafor

Na jednoj aleksinačkoj raskrsnici postavljeni led semafori

Semafori na aleksinačkim raskrsnicama stari su više decenija što se odražava na njihovu pouzadnost, kao i na cenu održavanja. Od proteklog vikenda ova slika delimično je promenjena. U subotu i nedelju radnici beogradske firme „Latern kontrol”, kojoj su povereni poslovi, zamenili su semafore kod gradske apoteke, odnosno na raskrsnici ulica Momčila Popovića i 7. jula.

Novopostavljeni semafori su, po rečima izvođača radova, najnovije tehnologije.

‒ Semafori će biti sa led svetlima, vidljivost će biti znatno poboljšana, a samim tim i bezbednost pešaka i vozača. Semafori su najnovije generacije i njihova potrošnja je 10 puta manja nego potrošnja semafora sa običnim sijalicama koji su dosad bili instalirani. Obična sijalica je 80 ili 100 vati, a ova potrošnja je samo sedam vati po jednom sijaličnom grlu ‒ ubedljivo nam je izneo ove argumente Miladin Milošević, vlasnik firme „Latern kontrol”, koga smo u subutu zatekli na raskrsnici gde su postavljeni semafori. 

Semafor

Naš sagovornik je dodao da će sada i održavanje biti jeftinije zato što semafor sa led sijalicama traje od tri do pet godina bez njihove zamene, u zavisnosti od električne energije koja napaja uređaj.

‒ Na zapadu on traje od pet do sedam godina bez ikakvog održavanja. Time je izbegnuto da maltene jednom nedeljno dolazi radnik koji menja sijalice i naravno smanjuju se troškovi. Njihova vrednost se praktično za godinu i po dana, apsolutno isplati ‒ kategoričan je ovaj beogradski preduzetnik. 

Semafor Tokom vikenda rađena je samo raskrsnica kod gradske apoteke, pre svega zbog bolje vidljivosti i jeftinijeg održavanja, dok na raskrsnici kod Doma kulture ostaju stari uređaji.

‒ Taj uređaj je postavljen negde 2005, dakle tu je 14 godina. U nekoj perspektivi trebalo bi zameniti i taj uređaj za kontrolu semafora ‒ poručuje izvođač radova iz Beograda.

Predstavnici nadležne službe Opštinske uprave u Aleksincu kažu da su ovi radovi sa PDV-om koštali 594 hiljada dinara, a što se tiče semafora kod Doma kulture on će biti rađen u drugoj polovini godine. Prioritet uređenja svetlosne signalizacije je imala raskrsnica kod apoteke, pošto su se semafori na tom mestu stalno kvarili iako su postavljeni u isto vreme kada i ostali semafori u gradu.

Novopostavljeni led semafori su znatno vidljiviji, a za vozače koji se kreću jednosmernom ulicom postavljen je i tajmer koji pokazuje koliko je vremena preostalo do promene svetla na semaforu. U Opštinskoj upravi su nam objasnili da je iz tog pravca čekanje nešto duže, pa je potrebno da vozači budu obavešteni o vremenu čekanja, dok iz ulice Momčila Popovića postoje dvostruki semafori za pravo i za skretanje, pa ovde tajmeri nisu postavljeni, kako nam je objašnjeno, da bi se izbegla suvišna signalizacija.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + seventeen =