Semafor

На једној алексиначкој раскрсници постављени лед семафори

Семафори на алексиначким раскрсницама стари су више деценија што се одражава на њихову поузадност, као и на цену одржавања. Од протеклог викенда ова слика делимично је промењена. У суботу и недељу радници београдске фирме „Латерн контрол”, којој су поверени послови, заменили су семафоре код градске апотеке, односно на раскрсници улица Момчила Поповића и 7. јула.

Новопостављени семафори су, по речима извођача радова, најновије технологије.

‒ Семафори ће бити са лед светлима, видљивост ће бити знатно побољшана, а самим тим и безбедност пешака и возача. Семафори су најновије генерације и њихова потрошња је 10 пута мања него потрошња семафора са обичним сијалицама који су досад били инсталирани. Обична сијалица је 80 или 100 вати, а ова потрошња је само седам вати по једном сијаличном грлу ‒ убедљиво нам је изнео ове аргументе Миладин Милошевић, власник фирме „Латерн контрол”, кога смо у субуту затекли на раскрсници где су постављени семафори. 

Semafor

Наш саговорник је додао да ће сада и одржавање бити јефтиније зато што семафор са лед сијалицама траје од три до пет година без њихове замене, у зависности од електричне енергије која напаја уређај.

‒ На западу он траје од пет до седам година без икаквог одржавања. Тиме је избегнуто да малтене једном недељно долази радник који мења сијалице и наравно смањују се трошкови. Њихова вредност се практично за годину и по дана, апсолутно исплати ‒ категоричан је овај београдски предузетник. 

Semafor Током викенда рађена је само раскрсница код градске апотеке, пре свега због боље видљивости и јефтинијег одржавања, док на раскрсници код Дома културе остају стари уређаји.

‒ Тај уређај је постављен негде 2005, дакле ту је 14 година. У некој перспективи требало би заменити и тај уређај за контролу семафора ‒ поручује извођач радова из Београда.

Представници надлежне службе Општинске управе у Алексинцу кажу да су ови радови са ПДВ-ом коштали 594 хиљада динара, а што се тиче семафора код Дома културе он ће бити рађен у другој половини године. Приоритет уређења светлосне сигнализације је имала раскрсница код апотеке, пошто су се семафори на том месту стално кварили иако су постављени у исто време када и остали семафори у граду.

Новопостављени лед семафори су знатно видљивији, а за возаче који се крећу једносмерном улицом постављен је и тајмер који показује колико је времена преостало до промене светла на семафору. У Општинској управи су нам објаснили да је из тог правца чекање нешто дуже, па је потребно да возачи буду обавештени о времену чекања, док из улице Момчила Поповића постоје двоструки семафори за право и за скретање, па овде тајмери нису постављени, како нам је објашњено, да би се избегла сувишна сигнализација.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + three =