Na Aleksinačkom Rudniku: Patroliranje i za doček

Građani Aleksinačkog Rudnika, njih pedesetak, okupili su se u tamošnjem Domu kulture kako bi se još jednom dogovorili kako da se zaštite od, kako kažu, pljački, ekoloških problema i od nasilja koje je, po njihovim rečima, prisutno u ovom mestu. Na skupu održanom protekle subote, za koji sami učesnici kažu da nije politički, čulo se da od lopova nemaju mira, da su od tih istih stalno izloženi provokacijama koje su bile i kada su krenuli na ovaj sastanak, a uz to u pojedinim ulicama voda se non-stop pušta iz šahti, pa one više liče na rečna korita, nego na saobraćajnice.

Marija, jedna od prisutnih građanki, pita kako neko može da obija i uništava tuđu imovinu, a da za to ne odgovara i poručuje da Aleksinački Rudnik nije ničija dedovina, pa da ga neko uništava, već da će se građani izboriti da ga sačuvaju i da će uticati na to da se naselje razvija.

Iskusni rudar Ljubiša upitao je zašto Opština sporne stanove, u koje se nelegalno useljavaju osobe za koje se sumnja da remete mir u naselju, ne vrati rudniku, pošto je nekada vlasnik tih objekata zajedno sa Opštinom bila i firma Aleksinački rudnik. Po njegovom mišljenju, sada je jedni vlasnik Opština koja, uz pomoć Centra za socijalni rad, te stanove navodno deli. Kako on kaže, i sada ima rudara koji nemaju rešeno stambeno pitanje, ugroženi su i podstanari su. Ovaj stanovnik Aleksinačkog Rudnika je najavio da će posle praznika zatražiti od direktora Aleksinačkih rudnika da podnese zahtev za vraćanje stanova ovom privrednom subjektu. Ovom prilikom apelovali su na opštinu da više ne šalju socijalne slučajeve u njihovo naselje.

Nakon što su još jednom javno izneli svoje probleme, okupljeni građani su odlučili da i dalje od nadležnih institucija traže zaštitu, ali i da nastave sa organizovanjem patrola koje će i u novogodišnjoj noći štititi imovinu od maskiranih lopova. Na kraju su istakli da su ceo svoj životni vek proveli u ovom naselju, da nisu nacionalisti, ali da moraju da zaštite svoju i javnu imovinu ovog mesta.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + 16 =