На Алексиначком Руднику: Патролирање и за дочек

Грађани Алексиначког Рудника, њих педесетак, окупили су се у тамошњем Дому културе како би се још једном договорили како да се заштите од, како кажу, пљачки, еколошких проблема и од насиља које је, по њиховим речима, присутно у овом месту. На скупу одржаном протекле суботе, за који сами учесници кажу да није политички, чуло се да од лопова немају мира, да су од тих истих стално изложени провокацијама које су биле и када су кренули на овај састанак, а уз то у појединим улицама вода се нон-стоп пушта из шахти, па оне више личе на речна корита, него на саобраћајнице.

Марија, једна од присутних грађанки, пита како неко може да обија и уништава туђу имовину, а да за то не одговара и поручује да Алексиначки Рудник није ничија дедовина, па да га неко уништава, већ да ће се грађани изборити да га сачувају и да ће утицати на то да се насеље развија.

Искусни рудар Љубиша упитао је зашто Општина спорне станове, у које се нелегално усељавају особе за које се сумња да ремете мир у насељу, не врати руднику, пошто је некада власник тих објеката заједно са Општином била и фирма Алексиначки рудник. По његовом мишљењу, сада је једни власник Општина која, уз помоћ Центра за социјални рад, те станове наводно дели. Како он каже, и сада има рудара који немају решено стамбено питање, угрожени су и подстанари су. Овај становник Алексиначког Рудника је најавио да ће после празника затражити од директора Алексиначких рудника да поднесе захтев за враћање станова овом привредном субјекту. Овом приликом апеловали су на општину да више не шаљу социјалне случајеве у њихово насеље.

Након што су још једном јавно изнели своје проблеме, окупљени грађани су одлучили да и даље од надлежних институција траже заштиту, али и да наставе са организовањем патрола које ће и у новогодишњој ноћи штитити имовину од маскираних лопова. На крају су истакли да су цео свој животни век провели у овом насељу, да нису националисти, али да морају да заштите своју и јавну имовину овог места.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =