Svi ZaJedno

Ministarstvo prosvete podržalo aleksinački projekat „Svi ZaJedno”

Aleksinac je jedan od 20 gradova i opština kojima su uručeni grantovi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Projekat je namenjen deci od tri do pet i po godina starosti, posebno onim iz najosetljivijih društvenih grupa. Ugovor o realizaciji projekta nazvanog „Svi ZaJedno”, koji je ministarstvo podržalo sa 4.490.000 dinara, potpisan je krajem prošle nedelje u Beogradu. Celokupni projekat ministarstva podržala je Svetska banka.

Svi ZaJedno
Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine, nakon potpisivanja ugovora 

U ovaj projekat uključeni su i Predškolska ustanova „Lane”, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja Aleksinac, Društvo za razvoj kreativnosti i Romsko udruženje građana „Human”, a cilj im je da se, pre svega, pomogne posebno osetljivim grupama.

– To su pripadnici romske nacionalne manjine, deca iz ruralnog područja niskog materijalnog statusa i deca interno raseljenih lica. Ovim projektom obuhvatićemo 60 dece kroz aktivnost Kreativnog dečjeg kluba u Prćilovici, koji će raditi svake srede i četvrtka, počev od marta do kraja juna naredne godine. Projektom će biti obuhvaćena i deca iz 24 naselja kroz kreativne programe, kao i 60 dece iz mešovitih grupa koja već pohađaju neki vid predškolskog obrazovanja – pojašnjava Snežana Nešić, zadužena na poslovima obrazovanja u Opštinskoj upravi Aleksinac. 

Po njenim rečima, na ovaj način pokušaće da porodicama ukažu na značaj obrazovanja i socijalizaciju dece u tom uzrastu i da ih podstaknu da decu upisuju u predškolske ustanove. 

– Očekujemo i da deca u drugim selima, koja ne mogu da pohađaju neki od oblika predškolskog obrazovanja, budu obuhvaćeni ovim projektom – kaže Nešić. 

Deca će kroz ovaj projekat dobiti i materijalnu pomoć, poput pribora i garderobe, dodaje naše sagovornica. Inače, celokupna finansijska sredstva za ovaj projekat obezbeđuje ministarstvo, a Aleksinac, kao lokalna samouprava iz četvrte grupe razvijenosti, nije u obavezi da finansijski učestvuje.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + 9 =