pijaca

Marketi „ukrali” mušterije?

Sneg i hladno vreme poslednjih par dana prepolovili su broj kupaca na aleksinačkoj zelenoj pijaci. Međutim, prema rečima prodavaca, pazar je podbacio i uoči božićnih praznika. Čak i prodavci koji su za tezgama preko deset godina ne pamte da je pijaca bila ovako „slaba”.

pijaca ‒ Svi marketi u gradu imaju robu koju i mi prodajemo, pa je valjda lakše kupcima da samo provuku karticu, a ne da daju gotovu paru. Primetna je i loša finansijska situacija kod građana jer se prodaja poveća samo nakon isplate penzija ili kada budu plate u javnim službama ‒ kaže Raca Dinić, jedan od prodavaca na pijaci. 

Šetajući među tezgama, primetno je da su cene ostale, takoreći, iste kao i pre praznika. Jedino su malo poskupeli krompir, kupus i crni luk. Krompir je sada 60 dinara, crni luk 100, a kupus se kreće od 40 do 70 dinara. Beli luk je ostao na 400 dinara, praziluk se prodaje za 30 do 40 dinara, dok se šargarepa kreće od 70 do 80 dinara. Ove godine je orah dosta u ponudi pa se njegova cena kreće, u zavisnosti od kvaliteta, od 200 do 800 dinara, ali se i tu primećuje manjak potražnje.

Na pijaci je posebno bogata ponuda voća, kako domaćeg tako i južnog. Šarenolikost ponude prate i različite cene. Kilogram jabuka se može kupiti po ceni od 20 do 60 dinara, kruške staju 100 dinara, koliko treba izdvojiti i za kilogram mandarina.

‒ Jedino se bela bundeva, odnosno pečenka, ove godine slabo prodaje, za razliku od prošlih zima kada su prodavane skoro na tone ‒ žale nam se prodavci.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × four =