pijaca

Маркети „украли” муштерије?

Снег и хладно време последњих пар дана преполовили су број купаца на алексиначкој зеленој пијаци. Међутим, према речима продаваца, пазар је подбацио и уочи божићних празника. Чак и продавци који су за тезгама преко десет година не памте да је пијаца била овако „слаба”.

pijaca ‒ Сви маркети у граду имају робу коју и ми продајемо, па је ваљда лакше купцима да само провуку картицу, а не да дају готову пару. Приметна је и лоша финансијска ситуација код грађана јер се продаја повећа само након исплате пензија или када буду плате у јавним службама ‒ каже Раца Динић, један од продаваца на пијаци. 

Шетајући међу тезгама, приметно је да су цене остале, такорећи, исте као и пре празника. Једино су мало поскупели кромпир, купус и црни лук. Кромпир је сада 60 динара, црни лук 100, а купус се креће од 40 до 70 динара. Бели лук је остао на 400 динара, празилук се продаје за 30 до 40 динара, док се шаргарепа креће од 70 до 80 динара. Ове године је орах доста у понуди па се његова цена креће, у зависности од квалитета, од 200 до 800 динара, али се и ту примећује мањак потражње.

На пијаци је посебно богата понуда воћа, како домаћег тако и јужног. Шареноликост понуде прате и различите цене. Килограм јабука се може купити по цени од 20 до 60 динара, крушке стају 100 динара, колико треба издвојити и за килограм мандарина.

‒ Једино се бела бундева, односно печенка, ове године слабо продаје, за разлику од прошлих зима када су продаване скоро на тоне ‒ жале нам се продавци.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − seven =