Manji broj prigovora na rad zdravstvenih ustanova u Aleksincu

Tokom prva tri meseca ove godine Savetnik za zaštitu prava pacijenata primio je četiri prigovora u pisanoj formi što je znatno manje u odnosu na neke ranije periode stoji u izveštaju koji je juče usvojen na sednici Saveta za zdravlje opštine Aleksinac. Tri prigovora su bila protiv Doma zdravlja i sva tri su, kako je navedeno u izveštaju, bila osnovana dok je jedan prigovor protiv Odeljenja hirurgije Opšte bolnice odbačen kao neosnovan.

Prigovori koji se tiču Doma zdravlja podneti su protiv Odeljenja za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece i protiv Odeljenja za zdravstvenu zaštitu odraslih lica zbog povrede člana 6. (Pravo na dostupnost zdravstvene zaštite) dok je u žalbi protiv ginekološke službe Doma zdravlja reč o povredi člana 20. (Pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju).

‒ Mnogi građani smatraju da se prigovorima ne može mnogo postići jer Zaštitinik prava pacijenata ne može da utiče na zdravstvene ustanove da sagledaju prava pacijenata pa je to i razlog manjeg broja prigovora. Neki pacijenti navodeda je odnos zdravstvenih radnika protiv kojih je prigovor podnet još gori nego što je bio pre podnošenja žalbi – rekao je između ostalog Savetnik za zaštitu pacijenata, Dragan Mihajlović.

Mihajlović u svom izveštaju napominje da je drastično smanjen broj prigovora protiv Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja i da je poboljšanje primetno nakon promene načelnika ove službe.

Na sednici lokalnog Saveta za zdravlje bilo je reči i o dosadašnjim aktivnostima pri čemu je posebno istaknuta serija predavanja za učenike osnovnih škola o bolestima zavisnosti i o prenosivim zaraznim bolestima.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 5 =