Мањи број приговора на рад здравствених установа у Алексинцу

Током прва три месеца ове године Саветник за заштиту права пацијената примио је четири приговора у писаној форми што је знатно мање у односу на неке раније периоде стоји у извештају који је јуче усвојен на седници Савета за здравље општине Алексинац. Три приговора су била против Дома здравља и сва три су, како је наведено у извештају, била основана док је један приговор против Одељења хирургије Опште болнице одбачен као неоснован.

Приговори који се тичу Дома здравља поднети су против Одељења за здравствену заштиту предшколске и школске деце и против Одељења за здравствену заштиту одраслих лица због повреде члана 6. (Право на доступност здравствене заштите) док је у жалби против гинеколошке службе Дома здравља реч о повреди члана 20. (Право на увид у медицинску документацију).

‒ Многи грађани сматрају да се приговорима не може много постићи јер Заштитиник права пацијената не може да утиче на здравствене установе да сагледају права пацијената па је то и разлог мањег броја приговора. Неки пацијенти наводеда је однос здравствених радника против којих је приговор поднет још гори него што је био пре подношења жалби – рекао је између осталог Саветник за заштиту пацијената, Драган Михајловић.

Михајловић у свом извештају напомиње да је драстично смањен број приговора против Одељења за здравствену заштиту деце Дома здравља и да је побољшање приметно након промене начелника ове службе.

На седници локалног Савета за здравље било је речи и о досадашњим активностима при чему је посебно истакнута серија предавања за ученике основних школа о болестима зависности и о преносивим заразним болестима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 4 =