Kroz smeh saopštena istina

Šta se sve dešava i šta smo sve u stanju da uradimo kada se ukaže prilika za bolju budućnost pokazala je sinoćna predstava „Bolivud” po tekstu i u režiji Maje Pelević. Ovaj drugi takmičarski komad ovogodišnjeg PIP-a izveo je ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda.

Maja Pelević je priču smestila u mali grad na granici koji je utonuo u tranzicijsku svakodnevicu a iz koje će ga „probuditi” vest da bolivudski producent namerava da kupi halu male fabrike i da je pretvori u bolivudski studio. Za razliku od stanovništva koje vidi šansu za nova radna mesta, glumci lokalnog pozorišta sebe već vide u bolivudskim spektaklima. Od prvog zanosa do razočaranja aktera, Maja nas vodi kroz formu mjuzikla, kroz songove i koreografiju a sve praćeno scenografijom sa prepuno kiča kakva se sreće u brojnim filmovima iz bolivudske produkcije. Upravo kroz smeh i lepo pakovanje saopštena je istina.

‒ Ovde je bolivudska priča upotrebljena kao glumačka priča, kao neki simbol, kao neki znak i ona ne mora da se odnosi baš na glumce, odnosi se na radnika, na zaposlenog u Srbiji danas. Priča je široko zastupljena jer svi živimo u vremenu kada se nadamo da će doći neki bolivudski producent koji će nam doneti lepši život, veštačko cveće, veće plate, lagodniji život a onda se sve to promeni, ne dođe on, dođe Nemac, kupi firmu i mi smo na ulici ‒ rekao je Miloš Đorđević koji je proglašen za glumca večeri.

U razgovoru za naš sajt, jer na zahtev ansambla nije bilo uobičajenog okruglog stola, glumac večeri se osvrnuo i na svoje kolege koje su spremne da za mnogo male honorare prihvataju uloge, jer kako je rekao, pored toliko iškolovanih glumaca ima i onih koji će da plate da bi glumili a ne da održe određenu cenu rada. Onim glumcima, koji prihvataju neke zadatke za veće pare, Đorđević je poručio da o tome treda da razmišljaju kad uveče legnu da spavaju i kad pogledaju svoju decu u oči i naglasio da stoji iza svega što je prihvatao i radio i da zbog toga mirno spava.

Osvrnuvši se na dešavanja koja prate ovogodišnji festival i pre njegovog početka, Đorđević je rekao da ovo svakako nije kraj ovog festivala i da se nada da će se sledeće godine dogoditi neka prelepa stvar o kojoj će se puno pisati i slušati kao što je to slučaj sada, a svaku odluku o tome hoće li PIP-a biti ili ne, nazvao velikom hrabrošću.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 1 =