Krajem meseca „Dani Tihomira Đorđevićaˮ

Ovogodišnji konkurs za nagradu „Tihomir Đorđevićˮ završen je 1. septembra. Pristigle su dve kandidature o kojima će se žiri izjasniti najkasnije do 20. septembra, pa će se neposredno pre početka manifestacije „Dani Tihomira Đorđevićaˮ znati ko je laureat ove nagrade.

Konkurs za nagradu „Tihomir Đorđevićˮ raspisan je u martu. Bio je to poziv svim folkloristima i nastavljačima dela Tihomira Đorđevića da se prijave ili da ih neke ustanove, udruženja ili pojedinci kandiduju.

‒ Srećni smo što imamo mogućnosti da organizujemo „Dane Tihomira Đorđevićaˮ i nadamo se da će manifestacija postati tradicionalna i rasti svake godine ‒ kazala je Maja Radoman Cvetićanin, direktorka Centra za kulturu i umetnost.

„Dani Tihomira Đorđevićaˮ počeće 20. septembra izložbom i svečanom akademijom o Ljubici Janković, koja je pored svoje sestre Danice jedna od najzaslužnijih za očuvanje narodnih kola i igara, ne samo iz Srbije već i sa Balkana. Inače, Ljubica Janković je rođena u Aleksincu i ovom izložbom će se obeležiti 125. godišnjica od njenog rođenja. Kako je najavljeno, na svečanoj akademiji govoriće akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik ogranka SANU u Nišu, Jelena Jovanović, dopisni član SANU i Maša Miloradović, načelnik Odeljenja za posebne fondove Narodne biblioteke Srbije.

‒ Ovu manifestaciju upriličićemo u saradnji sa ogrankom Srpske akademije nauke i umetnosti u Nišu i ovim putem se zahvaljujem akademiku Ninoslavu Stojadinoviću što nam pruža veliku podršku u organizaciji ovog događaja ‒ dodala je direktorka Cvetićanin.

Istog dana, dakle 20. septembra, biće održan i koncert ansambla „Una Saga Serbikaˮ, a karte za ovaj koncert će se naći u prodaji od 10. septembra. „Dani Tihomira Đorđevićaˮ nastaviće se koncertom grupe „Mobaˮ u dvorištu Zavičajnog muzeja, potom izložbom fotografija Vladimira Đorđevića, kao i predavanjima, 23. i 24. septembra, profesora Nedeljka Bogdanovića i Danijele Popović. Pretposlednjeg dana ove manifestacije biće dodeljeno priznanje „Čuvar zavičajaˮ.

Manifestacija se završava 27. septembra svečanom akademijom u 12 sati sa radnom temom „Porodicaˮ, kada će se obeležiti ne samo 125 godina od rođenja Ljubice Janković, već i 150 godina od rođenja Vladimira Đorđevića. U programu će učestvovati učenici Aleksinačke gimnazije i učenici i profesori Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđevićˮ.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × five =