Komisija da objasni visoke cene vrtića

Cene usluga Predškolske ustanove “Lane” u Aleksincu su ovih dana došle u žižu javnosti, pa  je nekoliko medija i portala objavilo informaciju o navodno previsokim cenama koje ovoj ustanovi plaćaju roditelji i lokalna samouprava.

Stara cena usluga po detetu, do nove godine je iznosila nešto više od 25.000 dinara, a roditelji su plaćali oko 5.000 dinara. Nova cena usluga, koju je usvojio i opštinski parlament, je blizu 31 hiljadu dinara po detetu, a roditelji će plaćati oko 6.200 dinara.

 Reagujući na ove činjenice,  predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević danas je u dopisu od Komisije koja je izradila pravilnik i predložila usvojenu cenu usluga zatražio da obrazloži zašto je vrtić u Aleksincu skuplji od niških i onih u okruženju. Radičević je u izjavi za naš medij najavio i mogućnost pokretanje postupka za promenu Pravilnika nakon što dobije odgovor Komisije.

− Ja sam jutros i uputio dopis Komisiji da se izjasni  kako je došlo do te situacije da u Aleksincu cena boravka  dece u vrtiću bude za desetak hiljada dinara skuplja nego, recimo, u Nišu. A Niš nam je tu, u blizini. Ukoliko mi ne daju dobro obrazloženje, videćemo kakav je postupak dalje da te cene barem vratimo na prošlogodišnji nivo. Moraćemo da dobijemo dobro obrazloženje od njih zašto su došli do cene koja je toliko veća u odnosu na cene u okruženju − kaže za naš medij predsednik Radičević.

Povodom ovih događaja oglasila se i Predškolska ustanova „Lane” pismenim saopštenjem u kome stoji da je, na osnovu Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, nadležnost organa lokalne samouprave da utvrđuje ekonomsku cenu usluga. I tim Pravilnikom su utvrđeni parametri na osnovu kojih se obračunava ekonomska cena na bazi svih troškova poslovanja u prethodnoj godini.

Obrazloženje Komisije bi trebalo da na jedan studiozan način da odgovor na pitanje o opravdanosti ovakvih cena, ili će možda to biti još jedna konstatacija zasnovana na određenim parametrima uz obrazloženje da su ispoštovane zakonske mogućnosti. Pitanje koje je možda još važnije za funkcionisanje lokalne samouprave od odgovora Komisije možda je, kako su takvi podaci promakli stručnim službama, članovima opštinske vlade i odbornicama?

 

Jedan komentar

  1. Saradnike koje je nasledio pod hitno mora da zameni, oni će ga upropastiti. Oni su predugo na tim pozicijama i sada donose samo probleme i afere, da ih ne nabrajam, svi ih znamo.
    Ali ne samo načelnike u opštini, nego i veliki broj direktora za koje niko ne zna čime su zaslužili te pozicije.
    E, sad, na vama je predsedniče da pronađete sposobne i stručne ljude. Vreme Vam teče!

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine + thirteen =