Комисија да објасни високе цене вртића

Цене услуга Предшколске установе “Лане” у Алексинцу су ових дана дошле у жижу јавности, па  је неколико медија и портала објавило информацију о наводно превисоким ценама које овој установи плаћају родитељи и локална самоуправа.

Стара цена услуга по детету, до нове године је износила нешто више од 25.000 динара, а родитељи су плаћали око 5.000 динара. Нова цена услуга, коју је усвојио и општински парламент, је близу 31 хиљаду динара по детету, а родитељи ће плаћати око 6.200 динара.

 Реагујући на ове чињенице,  председник општине Алексинац Далибор Радичевић данас је у допису од Комисије која је израдила правилник и предложила усвојену цену услуга затражио да образложи зашто је вртић у Алексинцу скупљи од нишких и оних у окружењу. Радичевић је у изјави за наш медиј најавио и могућност покретање поступка за промену Правилника након што добије одговор Комисије.

− Ја сам јутрос и упутио допис Комисији да се изјасни  како је дошло до те ситуације да у Алексинцу цена боравка  деце у вртићу буде за десетак хиљада динара скупља него, рецимо, у Нишу. А Ниш нам је ту, у близини. Уколико ми не дају добро образложење, видећемо какав је поступак даље да те цене барем вратимо на прошлогодишњи ниво. Мораћемо да добијемо добро образложење од њих зашто су дошли до цене која је толико већа у односу на цене у окружењу − каже за наш медиј председник Радичевић.

Поводом ових догађаја огласила се и Предшколска установа „Лане” писменим саопштењем у коме стоји да је, на основу Правилника о мерилима за утврђивање економске цене програма васпитања и образовања у предшколским установама, надлежност органа локалне самоуправе да утврђује економску цену услуга. И тим Правилником су утврђени параметри на основу којих се обрачунава економска цена на бази свих трошкова пословања у претходној години.

Образложење Комисије би требало да на један студиозан начин да одговор на питање о оправданости оваквих цена, или ће можда то бити још једна констатација заснована на одређеним параметрима уз образложење да су испоштоване законске могућности. Питање које је можда још важније за функционисање локалне самоуправе од одговора Комисије можда је, како су такви подаци промакли стручним службама, члановима општинске владе и одборницама?

 

Један коментар

  1. Сараднике које је наследио под хитно мора да замени, они ће га упропастити. Они су предуго на тим позицијама и сада доносе само проблеме и афере, да их не набрајам, сви их знамо.
    Али не само начелнике у општини, него и велики број директора за које нико не зна чиме су заслужили те позиције.
    Е, сад, на вама је председниче да пронађете способне и стручне људе. Време Вам тече!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =