Zoran Stanković

Ko je rudar sa fotografije koja je postala simbol Aleksinačkog rudnika?

Od nekadašnjeg aleksinačkog ugljenokopa čuvenog širom nekadašnje Jugoslavije, koji je vrveo od rudara, danas su ostale samo prazne zatrpane jame i fotografije koje nas sećaju na ta srećna vremena. Posebno je prepoznatljiv set fotografija nastao 1988, godinu dana pre velike nesreće koja je označila i kraj ugljenokopa. Jedna od tih fotografija majstora fotografije Hadži Miodraga Miladinovića na kojoj je 27-godišnji mladić, uslikan tek što je završio smenu i izašao iz jame, postala je simbol Aleksinačkog rudnika.

Nagrađivana je na mnogim konkursima, našla se na stranicama mnogih časopisa širom bivše Jugoslavije, a njen akter Zoran Stanković kaže nam da i danas čuva primerke novina sa tom fotografijom.

‒ Ona je izašla i u trobroju ‘Borbe’, novogodišnji broj 88/89. godina, a fotografisanju je prisustvovao i majstor fotografije Milinko Stefanović, koji je u to vreme bio urednik ‘Duge’ – priseća se Stanković nastanka fotografije koja mu je donela popularnost. 

Rudar Zoran-S

Danas Zorana Stankovića Aleksinčani više znaju kao većnika u lokalnoj vladi, a nakon rudarske nesreće 1989. više nikada nije radio u rudarskoj jami, u koju je prvi put sišao sa 19 godina kao jamski električar.

‒ Moj otac je bio rudar, zatim teča, stric, tako da sam dete iz rudarske porodice – objašnjava Stanković okolnosti zbog kojih se takoreći na samom startu privikao na „rudarske” uslove.

‒ Samo se sećam tog prvog dana, te težine, tog mraka. Posle sam se navikao, ali taj prvi dan pamtim i danas. 

Zoran se priseća i anegdote, kada je veliki broj kandidata bio zainteresovan za posao jamskog vozača u aleksinačkom ugljenokopu.

‒ Konkurs je non-stop bio otvoren. Imali smo samački dom zbog tih samaca koji su dolazili. Mnogi su se prijavljivali za posao jamskog vozača, međutim kada bi čak iz Bosne došli na radno mesto tek tad bi shvatili da im je posao da guraju vagon po šini, to su zapravo bili jamski vozači – priča kroz osmeh Stanković. 

Ipak, pored lepih sećanja iz vremena kada je rudnik funkcionisao i kada je rudarsko naselje živelo, dominira ono tužno na nesreću iz 1989, a Zoran pamti i onu koja je bila 1983. godine, kada je stradalo 36 rudara.

 

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × five =