Ko je bio general Dodić?

Kroz izložbu fotografija i dokumenata kao i kroz predstavljanje ratnog dnevnika, Aleksinčani su od sinoć u prilici da saznaju ko je bio general Dušan Dodić koji je sa svojom jedinicom ušao u oslobođeni Aleksinac 15. oktobra 1918. godine. Generala Dodića – junaka Velikog rata, Aleksinčanima su predstavili muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini Duško Grbović i istoričarka Muzeja u Trsteniku Jelena Vukčević.

Pored fotografija i dokumenata, izložbu o generalu Dodiću koji je rođen u Milutovcu kod Trstenika, upotpunjuje i ratni dnevnik koji je on vodio od avgusta 1918. do kraja juna 1919. godine. Kako se čulo sinoć, to je klasični ratni dnevnik jer je general Dodić u njemu veliku pažnju posvetio ratnim operacijama i navodio tehničke stvari, brojno stanje ljudstva, brojno stanje naoružanja i tako dalje, šta su vojnici jeli, da li su imali dovoljno hrane. Iz tog dnevnika se, kako je navela Jelena Vukčević, može zaključiti da je on jedan od onih koji su govorili „za mnom braćo” a ne „napred”.

‒ Od svih ljudi o kojima sam pisala i o kojima sam istraživala, general Dušan Dodić je na mene ostavio jedan poseban utisak. Zadivio me je svojom hrabrošću, jer je to čovek koji je bio oslobodilac Srbije u Prvom svetskom ratu. Ali zbog njegove životne priče često o njemu razmišljam kao i o čoveku koji je pobedio rat, a koji je bio poražen u miru – rekla je Jelena Vukčević.

Izložba „General Dušan Dodić – junak Velikog rata” biće otvorena u Art galeriji do 19. septembra.

Fotografije sa sinoćne promocije možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three − 2 =