Ко је био генерал Додић?

Кроз изложбу фотографија и докумената као и кроз представљање ратног дневника, Алексинчани су од синоћ у прилици да сазнају ко је био генерал Душан Додић који је са својом јединицом ушао у ослобођени Алексинац 15. октобра 1918. године. Генерала Додића – јунака Великог рата, Алексинчанима су представили музејски саветник Завичајног музеја у Јагодини Душко Грбовић и историчарка Музеја у Трстенику Јелена Вукчевић.

Поред фотографија и докумената, изложбу о генералу Додићу који је рођен у Милутовцу код Трстеника, употпуњује и ратни дневник који је он водио од августа 1918. до краја јуна 1919. године. Како се чуло синоћ, то је класични ратни дневник јер је генерал Додић у њему велику пажњу посветио ратним операцијама и наводио техничке ствари, бројно стање људства, бројно стање наоружања и тако даље, шта су војници јели, да ли су имали довољно хране. Из тог дневника се, како је навела Јелена Вукчевић, може закључити да је он један од оних који су говорили „за мном браћо” а не „напред”.

‒ Од свих људи о којима сам писала и о којима сам истраживала, генерал Душан Додић је на мене оставио један посебан утисак. Задивио ме је својом храброшћу, јер је то човек који је био ослободилац Србије у Првом светском рату. Али због његове животне приче често о њему размишљам као и о човеку који је победио рат, а који је био поражен у миру – рекла је Јелена Вукчевић.

Изложба „Генерал Душан Додић – јунак Великог рата” биће отворена у Арт галерији до 19. септембра.

Фотографије са синоћне промоције можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 8 =