Cveće

Kada biznis bukvalno procveta

Uz proizvodnju rasada raznoraznog povrća i uzgoja više sorti jagoda, porodica Novković iz Gredetina pre nekoliko godina rešila je da se oproba i u proizvodnji cveća. Danas ove ukrasne biljke zauzimaju dva plastenika od oko 600 kvadrata. Paralelno su nastavili da proizvode i rasade paradajza, krastavca i drugog ranog i kasnog povrća, a pokretač biznisa Miloš Novković, objašnjava razliku između proizvodnje cveća i povrća.

‒ Velika prednost je u tome što cveće ne može da preraste i zastari. Što je veće, veća je i cena, što nije slučaj sa povrćem, koje ako preraste ne može da se proda. 

Cveće

Za razliku od ostalih biljaka cveće zahteva i posebnu pažnju, što dobro znaju domaćice koje u svojim domovima gaje ove ukrasne biljke. Zato i ne iznenađuje što naš sagovornik najviše vremena provodi u plastenicima sa cvećem.

Kaliope, belogone, begonije, vrbene, karanfili, ukrasne puzavice, ali i nesvakidašnje vrste poput engleske muškatle i ukrasnog hilandarskog bosiljka samo su neke vrste cveća koje krase raskošne plastenike Novkovića.

Dobra stvar kod cveća, bar što se tiče proizvođača, jeste ta što ljudi uglavnom ne pitaju za cenu. Pravi ljubitelji ovih biljaka prioritet daju estetici, dok je cena u ovom slučaju manje važna. Zbog toga su Novkovići zadovoljni zaradom koju im donosi ova proizvodnja u koju ulažu mnogo truda i vremena.

Da bi na proleće već imali spremno cveće za prodaju, rade skoro čitave godine. Još u julu započinju pripreme za narednu godinu, a najteže je, kažu, zimi kada treba održavati temperaturu u plastenicima.
Cveće se najviše, očekivano, prodaje oko praznika Osmog marta, a zatim aprila ili maja, kada započinje prolećno uređenje bašti i dvorišta. Pored toga što svojim mušterijama nude raskošne i lepo uzgojene biljke, Novkovići u ponudi imaju i kompletnu uslugu kada je reč o cvetnoj dekoraciji.

Cveće

‒ Uslužno uređujemo i terase i dvorišta. U tom slučaju samo se cveće naplaćuje, dok je usluga aranžiranja i prevoza besplatna. Savetodavno smo tu za sve što je potrebno i telefonom i lično – objašnjava naš sagovornik Miloš Novković.

Među konkurencijom skoro da nema mladih ljudi. Tridesetšestogodišnji Miloš koji je glavni u kući kada je reč o celokupnoj proizvodnji, a kojeg u radu slede supruga i roditelji, kaže da njegovih vršnjaka među proizvođačima cveća ima tek nekoliko u okolini Leskovca. Uglavnom se ovom proizvodnjom, ali i generalno poljoprivredom, bave stariji.

To ga ipak ne obeshrabruje da unapređuje i proširuje svoj posao, a što je najvažnije ima podršku cele porodice. Vrednim rukama Novkovića ništa ne pada teško. Zato verovatno i imaju uspeha u svakom poslu koji započnu, bilo da je reč o proizvodnji povrća, jagoda ili cveća.

Zbog interesovanja čitalaca objavljujemo broj telefona Miloša Novkovića: 060/402-78-60

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 1 =