Cveće

Када бизнис буквално процвета

Уз производњу расада разноразног поврћа и узгоја више сорти јагода, породица Новковић из Гредетина пре неколико година решила је да се опроба и у производњи цвећа. Данас ове украсне биљке заузимају два пластеника од око 600 квадрата. Паралелно су наставили да производе и расаде парадајза, краставца и другог раног и касног поврћа, а покретач бизниса Милош Новковић, објашњава разлику између производње цвећа и поврћа.

‒ Велика предност је у томе што цвеће не може да прерасте и застари. Што је веће, већа је и цена, што није случај са поврћем, које ако прерасте не може да се прода. 

Cveće

За разлику од осталих биљака цвеће захтева и посебну пажњу, што добро знају домаћице које у својим домовима гаје ове украсне биљке. Зато и не изненађује што наш саговорник највише времена проводи у пластеницима са цвећем.

Калиопе, белогоне, бегоније, врбене, каранфили, украсне пузавице, али и несвакидашње врсте попут енглеске мушкатле и украсног хиландарског босиљка само су неке врсте цвећа које красе раскошне пластенике Новковића.

Добра ствар код цвећа, бар што се тиче произвођача, јесте та што људи углавном не питају за цену. Прави љубитељи ових биљака приоритет дају естетици, док је цена у овом случају мање важна. Због тога су Новковићи задовољни зарадом коју им доноси ова производња у коју улажу много труда и времена.

Да би на пролеће већ имали спремно цвеће за продају, раде скоро читаве године. Још у јулу започињу припреме за наредну годину, а најтеже је, кажу, зими када треба одржавати температуру у пластеницима.
Цвеће се највише, очекивано, продаје око празника Осмог марта, а затим априла или маја, када започиње пролећно уређење башти и дворишта. Поред тога што својим муштеријама нуде раскошне и лепо узгојене биљке, Новковићи у понуди имају и комплетну услугу када је реч о цветној декорацији.

Cveće

‒ Услужно уређујемо и терасе и дворишта. У том случају само се цвеће наплаћује, док је услуга аранжирања и превоза бесплатна. Саветодавно смо ту за све што је потребно и телефоном и лично – објашњава наш саговорник Милош Новковић.

Међу конкуренцијом скоро да нема младих људи. Тридесетшестогодишњи Милош који је главни у кући када је реч о целокупној производњи, а којег у раду следе супруга и родитељи, каже да његових вршњака међу произвођачима цвећа има тек неколико у околини Лесковца. Углавном се овом производњом, али и генерално пољопривредом, баве старији.

То га ипак не обесхрабрује да унапређује и проширује свој посао, а што је најважније има подршку целе породице. Вредним рукама Новковића ништа не пада тешко. Зато вероватно и имају успеха у сваком послу који започну, било да је реч о производњи поврћа, јагода или цвећа.

Због интересовања читалаца објављујемо број телефона Милоша Новковића: 060/402-78-60

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 9 =