Jesenji tretmani u voćnjacima na kraju vegetacione sezone

Na kraju vegetacione sezone voćare očekuju radovi na zaštiti biljaka i njihovoj pripremi za zimsku sezonu. U voćnjacima Nišavskog okruga, prema podacima kojima raspolažu u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Niš, stanje je raznoliko, a nivo opalog lišća se kreće od 10 do 80 posto kod koštunjavog voća, dok na jabučastim vrstama još uvek ima i zelene mase.

U narednom periodu proizvođačima se preporučuje jesenji tretman u cilju dezinfekcije zasada i smanjenja infektivnog potencijala, to jest dezinfekcija rana koje na granama nastaju opadanjem lišća. Ovim tretmanom suzbijaju se gljivična oboljenja na koštičavim voćnim vrstama, poput kovrdžavosti lista breskve, šupljikavosti listova i plodova drugih koštunjavih voćaka i monilijoze, odnosno bakteriozne plamenjače kod jabučastih vrsta, koja je ove godine bila dosta rasprostranjena na ovim prostorima.

Stručnjaci savetuju da se jesenji tretmani rade prepraratima na bazi bakra, po mirnom i suvom vremenu, kao i na temperaturi višoj od 7 stepeni. Takođe, pored bakra, može se dodati i neki preprarat na bazi uree, koji bi trebalo da ubrza razgradnju lišća i onemogući patogenima da prezime.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 − 1 =