Izbori

Građani nezainteresovani za glasanje: Održani izbori u mesnim zajednicama:

U 12 aleksinačkih naselja u nedelju, 30. juna, održani su izbori za savete mesnih zajednica. Nakon uspešno sprovedenog tajnog glasanja saveti su konstituisani u 11 mesta, a na birališta bi ponovo trebalo da izađu stanovnici Crne Bare.

Nakon nedeljnih izbora, Aleksinac je dobio devet članova mesne zajednice, Prćilovica sedam, a ostala mesta, Stanci, Lipovac, Prugovac, Gornji Krupac, Rsovac, Vrelo, Vrćenovica, Šurić, Česta, Kulina i Vukanja, po pet.

Interesantno je da je skoro u svim mestima bilo onoliko kandidata koliko je potrebno za formiranje saveta, sem u Gornjem Krupcu, gde je bilo šest, od potrebnih pet i Mesnoj zajednici Kulina koja je na izbornoj listi imala sedam kandidata.

U izbornoj komisiji konstatovano je da su izbori protekli u skladu sa planom i Zakonom o lokalnoj samoupravi i Odlukom o mesnim zajednicama na teritoriji opštine Aleksinac. U Crnoj Bari, kako je navedeno, moraće da budu ponovljeni jer savet nije u potpunosti konstituisan.

‒ Savet mesne zajednice Crna Bara je na izborima imao devet kandidata, od kojih su tri kandidata, koji je trebalo da budu izabrani kao poslednji u savet mesne zajednice, imalo isti broj glasova, pa se s toga izbori u toj mesnoj zajednici ponavljaju samo za te kandidate – navedeno je u izveštaju komisije. 

Inače u pomenutim mesnim zajednicama, koje su na redovnim izborima 2017. propustile priliku da formiraju savete, i ovog puta odziv birača nije bio veliki. Tako je u mesnoj zajednici Aleksinac od 14639, svoje biračko pravo iskoristio svega 141 birač. U Prćilovici od 2136 građana sa pravom glasa, na birališta je izašlo njih 202. I u naseljima sa manjim brojem stanovnika, gde je velika izlaznost za parlamentarne i opštinske izbore, ovoga puta glasala je oko trećina upisanih birača.

Nedeljnim izborima završeno je konstituisanje saveta mesnih zajednica u skoro svim aleksinačkim naseljima. Bez rukovodstva su još samo Stanci i Prugovac, koji nisu imali dovoljan broj kandidata, i pomenuta Crna Bara, u kojoj će uskoro biti ponovljeno glasanje.


U Aleksincu 9 od 9 

Aleksinačka izborna lista imala je devet kandidata koliko je bilo potrebno za formiranje saveta.

Ovom mesnom zajednicom ubuduće će rukovoditi Dragan Jovanović, Toplica Petrović, Tatjana Bogdanović, Goran Mladenovski, Novica Prvulović, Zoran Aritonović, Slovan Đikić, Milan Ružić i Dušan Momčilović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × four =