Evropa podržava saradnju Lavria i Aleksinca

Prijateljstvo iskovano između građana Grčke i Aleksinca u ratnoj 1999. godini aktuelno je i danas, pa nekoliko grčkih gradova i naša opština neguju dvodecenijsko prijateljsvo sa željom da ono bude unapređeno. Grci su bili najbrojniji među humanitaraca iz celog sveta koji su došli da pruže pomoć, koliko se tada moglo, bombardovanom Aleksincu.

Svestan da vreme neumorno teče i da su mnogi začetnici te saradnje već u nekim pristojnim godinama, bivši i sadašnji prvi čovek opštine Lavrio Dimitris Lukis najavljuje nove vidove saradnje.

‒ Mi Grci i vi Srbi uvek smo bili povezani, uvek smo se kao narod voleli i sarađivali. Tako će da bude i u budućnosti i idemo ka tome. Želeo bih da naglasim jedan veliki uspeh za nas ovde i za mene kao predsednika opštine. Ove godine smo prvi put uspeli da pošaljemo u vaše mesto nove ljude koji nikada nisu dolazili u Srbiju i u vaše mesto, u Aleksinac ‒ kaže prvi čovek Lavria i najavljuje za sledeći mesec dolazak građana ove opštine u našu sredinu, i to pretežno onih koji će prvi put doći.

Zahvaljujući bogatom kulturnom i istorijskom nasleđu Lavria, kao i višedecenijskoj saradnji sa Aleksincem, odobren je evropski projekat koji ima za cilj međusobno upoznavanje ljudi i kulture ovih dveju opština.

Septembra već prva poseta

‒ U tom programu učestvovaće folklor, narodne igre i filharmonija iz naše opštine. Takođe iz vaše opštine prikazaće se programi ovde kod nas, a pored toga napravljen je jedan mali film o istoriji i 20 godina saradnje naših opština, a koji će biti prikazan na internetu na svim mrežama kako bi mogli svi građani jednog i drugog mesta da pogledaju tu istoriju koja je zapisana – objašnjava gospodin Dimitris.

Predsednik opštine Lavrio je ponovo dobio mandat i dugo je već na čelu tamošnje lokalne samouprave, pa kao dobar poznavalac prilika objašnjava svoje buduće ciljeve, kada je u pitanju saradnja sa Aleksincem.

‒ Naš cilj je da usmerimo našu decu i naše omladince uzrasta srednjih škola da se međusobno posećuju. Jedna naša škola bio organizovala eskurziju sa ciljem da poseti vašu opštinu, a jedna vaša škola našu opštinu ‒ iznosi svoju ideju Dimitris ne krijući zadovoljstvo što je deo priče koja traje već dve decenije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + ten =