Европа подржава сарадњу Лавриа и Алексинца

Пријатељство исковано између грађана Грчке и Алексинца у ратној 1999. години актуелно је и данас, па неколико грчких градова и наша општина негују дводеценијско пријатељсво са жељом да оно буде унапређено. Грци су били најбројнији међу хуманитараца из целог света који су дошли да пруже помоћ, колико се тaда могло, бомбардованом Алексинцу.

Свестан да време неуморно тече и да су многи зачетници те сарадње већ у неким пристојним годинама, бивши и садашњи први човек општине Лаврио Димитрис Лукис најављује нове видове сарадње.

‒ Ми Грци и ви Срби увек смо били повезани, увек смо се као народ волели и сарађивали. Тако ће да буде и у будућности и идемо ка томе. Желео бих да нагласим један велики успех за нас овде и за мене као председника општине. Ове године смо први пут успели да пошаљемо у ваше место нове људе који никада нису долазили у Србију и у ваше место, у Алексинац ‒ каже први човек Лавриа и најављује за следећи месец долазак грађана ове општине у нашу средину, и то претежно оних који ће први пут доћи.

Захваљујући богатом културном и историјском наслеђу Лавриа, као и вишедеценијској сарадњи са Алексинцем, одобрен је европски пројекат који има за циљ међусобно упознавање људи и културе ових двеју општина.

Септембра већ прва посета

‒ У том програму учествоваће фолклор, народне игре и филхармонија из наше општине. Такође из ваше општине приказаће се програми овде код нас, а поред тога направљен је један мали филм о историји и 20 година сарадње наших општина, а који ће бити приказан на интернету на свим мрежама како би могли сви грађани једног и другог места да погледају ту историју која је записана – објашњава господин Димитрис.

Председник општине Лаврио је поново добио мандат и дуго је већ на челу тамошње локалне самоуправе, па као добар познавалац прилика објашњава своје будуће циљеве, када је у питању сарадња са Алексинцем.

‒ Наш циљ је да усмеримо нашу децу и наше омладинце узраста средњих школа да се међусобно посећују. Једна наша школа био организовала ескурзију са циљем да посети вашу општину, а једна ваша школа нашу општину ‒ износи своју идеју Димитрис не кријући задовољство што је део приче која траје већ две деценије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − 5 =