Sveti Arhangel Mihailo

Danas je Aranđelovdan: Vernici proslavljaju prvog među anđelima

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Veliki broj vernika ovaj dan praznuje kao krsnu slavu porodice.

Praznik koji se proslavlja 21. novembra, datuma koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, spomen je na jednog od anđela koji su se prema predanju suprotstavili silama zla. Arhangel Mihailo je prvi među anđelima i vojvoda anđeoske, nebeske vojske. Njegovo ime na jevrejskom znači ravan Bogu. Na pravoslavnim ikonama uglavnom je predstavljen sa krilima i mačem u jednoj, a kantarom u drugoj ruci.

Arhangel Mihailo se svrstava u žive svece. Veruje se da u ovo vreme Aranđel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Pošto važi za živog sveca, neki vernici ne praktikuju da na današnji dan kuvaju žito. Međutim, sa druge strane postoji i tumačenje da žito treba kuvati jer se ono priprema za duše predaka.
U narodu postoji i verovanje da od vremenskih prilika na Aranđelovdan zavisi kakvo će vreme biti tokom zime i proleća.

Predanje kaže da na ovaj dan posebno treba pomoći siromašnima i nemoćnima jer to čini i sam svetac kojeg vernici proslavljaju.

Po nekim procenama, po broju vernika koji ga slave kao krsnu slavu, Sabor Svetog Arhangela Mihaila je na drugom mestu. Aranđelovdan je bila slava i kraljevske loze Nemanjića.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 5 =