Konferencija 19 - Buda Markovic

Budimir Marković, direktor „Komunalnih usluga”: Pozitivno poslovanje uz nedostatak radnika

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama Srpske napredne stranke u Aleksincu, tema je bila poslovanje jednog od tri opštinska preduzeća „Komunalnih usluga” na čijem je čelu sedam godina Budimir Marković. Prvi čovek ovog javnog preduzeća rekao je da ono pozitivno posluje s obzirom na broj zaposlenih, da je poslednjih godina nabavljena kompletna oprema i obnovljen vozni park koji trenutno čine 48 vozila, ali i da se mogućnost unapređenja poslovanja kosi sa aktuelnim zakonima.

‒ Zadovoljan sam, čak i prezadovoljan onim što je učinjeno u poslednjih sedam godina. Međutim ima još problema koje izazivaju zakoni Vlade Republike Srbije, to je Zakon o zabrani zapošljavanja i Zakon o ograničenju plata. Ima nagoveštaja da će od Nove godine taj Zakon o zabrani zapošljavanja da se ukine, e sad u kojoj formi, da li će da se prepusti lokalnim samoupravama da opet u okviru određene kvote vrši raspodelu radnika ili će Komunalno moći da zapošljava ljude prema potrebi, videćemo. Komunalne usluge jesu javno preduzeće, ali one nisu na teretu ni opštinskog niti republičkog budžeta, sve što se radi radi se iz samofinansiranja – rekao je Marković, dodajući da eventualna zapošljavanja ne bi štetila ni opštinskom ni državnom budžetu. 

Nedostatak radnika odražava se i na javnu higijenu, ali su po rečima Budimira Markovića tu prvi krivci građani.

‒ Kao direktor preko dana obiđem sva naša ključna mesta, obiđem kontejnere u gradu i više puta zatičem naše građane koji pored praznog kontejnera, kako kroz prozor automobila ili kad izađu iz auta, bacaju komunalni otpad pored kontejnera. To stvara lošu sliku – navodi Marković.

Kada je reč o saradnji sa lokalnom samoupravom prvi čovek „Komunalnih usluga” kaže da je ona dobra, ali i da bi budžetska izdvajanja za javnu higijenu mogla biti veća. On je naveo i da postoji dobra saradnja kada je reč o podeli poslova, što ilustruje primer uvođenja parking službe.

‒ Lokalna samouprava je preuzela obavezu da izvrši obeležavanje horizontalne i vertikalne signalizacije u gradu, a ‘Komunalne usluge’ su od svojih sredstava nabavile pauka i imaju zadatak da nabave softver za SMS naplatu. Mi smo već izdvojili 15 miliona za nabavku pauka, on je već godinu dana kod nas i sigurno će biti potrebno još pet, šest miliona za taj softver – dodao je Marković.

Direktor aleksinačkih „Komunalnih usluga” podsetio je i da cene usluga za gradsku higijenu i javno zelenilo nisu povećavane još od 2012. godine, a cena iznošenja smeća prošle godine smanjena je za 5%.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 5 =