Konferencija 19 - Buda Markovic

Будимир Марковић, директор „Комуналних услуга”: Позитивно пословање уз недостатак радника

На данашњој редовној конференцији за новинаре у страначким просторијама Српске напредне странке у Алексинцу, тема је била пословање једног од три општинска предузећа „Комуналних услуга” на чијем је челу седам година Будимир Марковић. Први човек овог јавног предузећа рекао је да оно позитивно послује с обзиром на број запослених, да је последњих година набављена комплетна опрема и обновљен возни парк који тренутно чине 48 возила, али и да се могућност унапређења пословања коси са актуелним законима.

‒ Задовољан сам, чак и презадовољан оним што је учињено у последњих седам година. Међутим има још проблема које изазивају закони Владе Републике Србије, то је Закон о забрани запошљавања и Закон о ограничењу плата. Има наговештаја да ће од Нове године тај Закон о забрани запошљавања да се укине, е сад у којој форми, да ли ће да се препусти локалним самоуправама да опет у оквиру одређене квоте врши расподелу радника или ће Комунално моћи да запошљава људе према потреби, видећемо. Комуналне услуге јесу јавно предузеће, али оне нису на терету ни општинског нити републичког буџета, све што се ради ради се из самофинансирања – рекао је Марковић, додајући да евентуална запошљавања не би штетила ни општинском ни државном буџету. 

Недостатак радника одражава се и на јавну хигијену, али су по речима Будимира Марковића ту први кривци грађани.

‒ Као директор преко дана обиђем сва наша кључна места, обиђем контејнере у граду и више пута затичем наше грађане који поред празног контејнера, како кроз прозор аутомобила или кад изађу из аута, бацају комунални отпад поред контејнера. То ствара лошу слику – наводи Марковић.

Када је реч о сарадњи са локалном самоуправом први човек „Комуналних услуга” каже да је она добра, али и да би буџетска издвајања за јавну хигијену могла бити већа. Он је навео и да постоји добра сарадња када је реч о подели послова, што илуструје пример увођења паркинг службе.

‒ Локална самоуправа је преузела обавезу да изврши обележавање хоризонталне и вертикалне сигнализације у граду, а ‘Комуналне услуге’ су од својих средстава набавиле паука и имају задатак да набаве софтвер за СМС наплату. Ми смо већ издвојили 15 милиона за набавку паука, он је већ годину дана код нас и сигурно ће бити потребно још пет, шест милиона за тај софтвер – додао је Марковић.

Директор алексиначких „Комуналних услуга” подсетио је и да цене услуга за градску хигијену и јавно зеленило нису повећаване још од 2012. године, а цена изношења смећа прошле године смањена је за 5%.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 6 =