Norveška

Besplatan kurs nemačkog jezika i IT obuka za nezaposlene

Četrdesetoro nezaposlenih iz takozvanih ranjivih kategorija sa područja opštine Aleksinac imaće prilike da pohađaju besplatnu obuku iz oblasti informacionih tehnologija i da nauče osnove nemačkog jezika, kroz projekat koji će većinskim sredstvima finansirati Kraljevina Norveška preko programa „Norveška za vas”. Za podsticaj zapošljavanja u Aleksincu Norveška je opredelila oko 10 hiljada dolara, dok će lokalna samouprava učestvovati sa 1.100 dolara. Predviđeno je da nakon završene obuke posao dobije polovina polaznika, odnosno njih dvadesetoro.

U projektnoj dokumentaciji navedeno je da na aleksinačkom birou rada postoji težnja za kursevima stranih jezika i IT.

‒ Kompanije koje posluju u regionu traže dodatne radnike sa osnovnim znanjem nemačkog jezika – piše u obrazloženju aleksinačkog projekta. 

Ova podrška usmerena je na teže zapošljive grupe stanovništva, odnosno mlade do 30 godina, osobe sa nižim nivoom obrazovanja, Rome, starije od 50 godina i dugoročno nezaposlene.

Pored Aleksinca, bespovratna sredstva u oblasti stručne obuke dobiće još pet opština, Babušnica, Bela Palanka, Mionica, Sjenica i Trgovište. A preko programa Norveška za vas biće finansirano i osam projekata u oblasti unapređenja lokalne infrastrukture.

Sertifikate o bespovratnim sredstvima predstavnicima lokalnih samouprava juče su u Beogradu uručili Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji, Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Mirjana Čojbašić pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Mikela Telatin, šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 4 =