Norveška

Бесплатан курс немачког језика и ИТ обука за незапослене

Четрдесеторо незапослених из такозваних рањивих категорија са подручја општине Алексинац имаће прилике да похађају бесплатну обуку из области информационих технологија и да науче основе немачког језика, кроз пројекат који ће већинским средствима финансирати Краљевина Норвешка преко програма „Норвешка за вас”. За подстицај запошљавања у Алексинцу Норвешка је определила око 10 хиљада долара, док ће локална самоуправа учествовати са 1.100 долара. Предвиђено је да након завршене обуке посао добије половина полазника, односно њих двадесеторо.

У пројектној документацији наведено је да на алексиначком бироу рада постоји тежња за курсевима страних језика и ИТ.

‒ Компаније које послују у региону траже додатне раднике са основним знањем немачког језика – пише у образложењу алексиначког пројекта. 

Ова подршка усмерена је на теже запошљиве групе становништва, односно младе до 30 година, особе са нижим нивоом образовања, Роме, старије од 50 година и дугорочно незапослене.

Поред Алексинца, бесповратна средства у области стручне обуке добиће још пет општина, Бабушница, Бела Паланка, Мионица, Сјеница и Трговиште. А преко програма Норвешка за вас биће финансирано и осам пројеката у области унапређења локалне инфраструктуре.

Сертификате о бесповратним средствима представницима локалних самоуправа јуче су у Београду уручили Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Норвешке у Србији, Зоран Касаловић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Мирјана Чојбашић помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Микела Телатин, шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 6 =