Nagarada Tihomir Đorđević

Beogradska profesorka i akademik dobitnica nagrade „Tihomir Đorđević”

Republička nagrada „Tihomir Đorđević”, koju dodeljuje aleksinački Centar za kulturu i umetnost, ove godine pripašće akademiku Nadi Milošević Đorđević iz Beograda, trenutno jednom od najpriznatijih srpskih stručnjaka u oblasti folkloristike. Odluku da se profesorki Milošević Đorđević dodeli priznanje doneo je tročlani žiri, koji su činili prof. dr Goran Maksimović, prof. dr Danijela Popović Nikolić i prof. dr Zoja Karanović, prošlogodišnja dobitnica.

‒ Svojim radom na proučavanju i promovisanju srpske narodne književnosti i nauke o njoj, u domaćim i internacionalnim okvirima, akademik Nada Milošević-Đorđević u svakom smislu ostvarila je ono što je Tihomir R. Đorđević odredio kao jednu od osnovnih obaveza naučne i kulturne javnosti, a to je briga o očuvanju folklora, te svesno i savesno njegovo izučavanje – navedeno je u obrazloženju. 

Prof. dr Nada Milošević Đorđević rođena je u Beogradu 1934. godine i redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Na Katedri za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu diplomirala je 1959. godine. Bila je redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a predavala je po pozivu na više svetskih univerziteta (Južna Koreja, Beč, Insbruk, Klagenfurt, Sjedinjene Američke Države), a kao Fulbrajtov stipendista i profesor po pozivu bila je u 1988. godini na univerzitetima u Los Anđelesu i Solt Lejk Sitiju.

Osamdesetpetogodišnjoj profesorki Nadi Milošević Đorđević nagrada će biti uručena na svečanoj akademiji u aleksinačkom Domu kulture, u petak, 27. septembra.

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 18 =