Nagarada Tihomir Đorđević

Београдска професорка и академик добитница награде „Тихомир Ђорђевић”

Републичка награда „Тихомир Ђорђевић”, коју додељује алексиначки Центар за културу и уметност, ове године припашће академику Нади Милошевић Ђорђевић из Београда, тренутно једном од најпризнатијих српских стручњака у области фолклористике. Одлуку да се професорки Милошевић Ђорђевић додели признање донео је трочлани жири, који су чинили проф. др Горан Максимовић, проф. др Данијела Поповић Николић и проф. др Зоја Карановић, прошлогодишња добитница.

‒ Својим радом на проучавању и промовисању српске народне књижевности и науке о њој, у домаћим и интернационалним оквирима, академик Нада Милошевић-Ђорђевић у сваком смислу остварила је оно што је Тихомир Р. Ђорђевић одредио као једну од основних обавеза научне и културне јавности, а то је брига о очувању фолклора, те свесно и савесно његово изучавање – наведено је у образложењу. 

Проф. др Нада Милошевић Ђорђевић рођена је у Београду 1934. године и редовни је члан Српске академије наука и уметности. На Катедри за југословенску књижевност и српскохрватски језик Филолошког факултета Универзитета у Београду дипломирала је 1959. године. Била је редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, а предавала је по позиву на више светских универзитета (Јужна Кореја, Беч, Инсбрук, Клагенфурт, Сједињене Америчке Државе), а као Фулбрајтов стипендиста и професор по позиву била је у 1988. години на универзитетима у Лос Анђелесу и Солт Лејк Ситију.

Осамдесетпетогодишњој професорки Нади Милошевић Ђорђевић награда ће бити уручена на свечаној академији у алексиначком Дому културе, у петак, 27. септембра.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =