Bačić-Alimpić u društvu Ćosića i Andrića

Roman „Koreniˮ Dobrice Ćosića nalazi se na prvom mestu liste najčešće pozajmljivanijih knjiga u bibliotekama Srbije u 2018. godini objavila je Narodna biblioteka.

Iza „Korenaˮ su „Na Drini ćuprijaˮ Ive Andrića, „Kad su cvetale tikveˮ Dragoslava Mihailovića a zatim slede knjige iz trilogije „Kazna za grehˮ Jelene Bačić-Alimpić kao i njeni romani „Nigde nema teˮ i „Kofer iz Berlinaˮ.

Na sedmom mestu je „Kainov ožiljak: roman o misiji Ive Andrića u nacističkoj Nemačkojˮ Vladimira Kecmanovića, na osmom „Luzitanijaˮ Dejana Atanackovića, a listu zatvaraju „Olujni bedemˮ Dejana Stojiljkovića na devetom i „Veliki ratˮ Aleksandra Gatalice na desetom mestu.

Lista od deset najtraženijih knjiga domaćih autora nastala je kao rezultat obrade podataka koje su dostavile javne biblioteke iz Srbije. Od 155 biblioteka, na anketni upitnik odgovorilo je 117 među kojima i aleksinačka „Vuk Karadžićˮ.

Prema podacima koje je dostavila naša biblioteka, Aleksinčani su u protekloj godini najviše čitali Jelenu Bačić-Alimpić jer su prva dva mesta na aleksinačkoj „Top 10 listiˮ zauzela njena dela, roman „Nigde nema teˮ i treća knjiga iz serijala „Kazna za grehˮ. U vrhu liste su i romani „Tvoj anđeo čuvarˮ Mirjane Bobić Mojsilović na trećem i „Vetrovi zlaˮ Branislava Jankovića.

Na petom mestu je prva knjiga „Kazna za grehˮ Jelene Bačić-Alimpić a zatim slede „Helena ili o nemiruˮ Mirjane Mitrović, „Teslina pošiljkaˮ Vanje Bulića, „Ubistvo u Kapetan Mišinojˮ Nenada Stefanovića, „Čuvar vatreˮ Dejana Manojlovića“ i „Jedan pogrešan korakˮ Marka Popovića.

Na veliko interesovanje čitalaca za „Koreneˮ svakako je uticalo prikazivanje istoimene TV serije, jer ova knjiga Dobrica Ćosića u 2017. i 2016. godini nije bila među deset najtraženijih knjiga.

Treću godinu zaredom na listama koje objavljuje Narodna biblioteka Srbije nalaze se knjige Jelene Bačić Alimpić, a u vrhu su i Vladimir Kecmanović, Dejan Stoijljković, Vanja Bulić i Dragan Velikić.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 − thirteen =