Бачић-Алимпић у друштву Ћосића и Андрића

Роман „Корениˮ Добрице Ћосића налази се на првом месту листе најчешће позајмљиванијих књига у библиотекама Србије у 2018. години објавила је Народна библиотека.

Иза „Коренаˮ су „На Дрини ћупријаˮ Иве Андрића, „Кад су цветале тиквеˮ Драгослава Михаиловића а затим следе књиге из трилогије „Казна за грехˮ Јелене Бачић-Алимпић као и њени романи „Нигде нема теˮ и „Кофер из Берлинаˮ.

На седмом месту је „Каинов ожиљак: роман о мисији Иве Андрића у нацистичкој Немачкојˮ Владимира Кецмановића, на осмом „Лузитанијаˮ Дејана Атанацковића, а листу затварају „Олујни бедемˮ Дејана Стојиљковића на деветом и „Велики ратˮ Александра Гаталице на десетом месту.

Листа од десет најтраженијих књига домаћих аутора настала је као резултат обраде података које су доставиле јавне библиотеке из Србије. Од 155 библиотека, на анкетни упитник одговорило је 117 међу којима и алексиначка „Вук Караџићˮ.

Према подацима које је доставила наша библиотека, Алексинчани су у протеклој години највише читали Јелену Бачић-Алимпић јер су прва два места на алексиначкој „Топ 10 листиˮ заузела њена дела, роман „Нигде нема теˮ и трећа књига из серијала „Казна за грехˮ. У врху листе су и романи „Твој анђео чуварˮ Мирјане Бобић Мојсиловић на трећем и „Ветрови злаˮ Бранислава Јанковића.

На петом месту је прва књига „Казна за грехˮ Јелене Бачић-Алимпић а затим следе „Хелена или о немируˮ Мирјане Митровић, „Теслина пошиљкаˮ Вање Булића, „Убиство у Капетан Мишинојˮ Ненада Стефановића, „Чувар ватреˮ Дејана Манојловића“ и „Један погрешан коракˮ Марка Поповића.

На велико интересовање читалаца за „Коренеˮ свакако је утицало приказивање истоимене ТВ серије, јер ова књига Добрица Ћосића у 2017. и 2016. години није била међу десет најтраженијих књига.

Трећу годину заредом на листама које објављује Народна библиотека Србије налазе се књиге Јелене Бачић Алимпић, а у врху су и Владимир Кецмановић, Дејан Стоијљковић, Вања Булић и Драган Великић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − nine =