Aleksinac slavi Tomin rođendan

Da se jedan boemski život pun bola i prelepih pesama nije ugasio 30. septembra 1991. godine, legendarni pevač Toma Zdravković bi ovog 20. novembra proslavio svoj 80. rođendan. Toma, za prijatelje Dado rođen je u Aleksincu 1938. ali su se njegovi roditelji otac Dušan mesar i majka Kosara domaćica pred početak Drugog svetskog rata preselili u Pečenjevce. Toma je počeo da peva već sa 15 godina.

Lena Kovačević
Lena Kovačević na prošlogodišnjem koncertu 

Krajem pedesetih godina u Leskovcu upoznaje Silvanu Armenulić (tada Barjaktarević) koja je sa orkestrom pevala u tamošnjoj kafani „Radan”. Pridružio se njenom orkestru i vrlo brzo naučio da peva narodne, zabavne i starogradske pesme. Sa stečenom reputacijom iz „srpskog Mančestera” seli se u Tuzlu gde je godinama pevao u hotelu „Bristol”, a potom su usledili angažmani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, na Svetom Stefanu i u mnogim drugim gradovima… sve do odlaska u legendu u 53. godini života.

Iz pijeteta prema ovom poznatom Aleksinčaninu, Centar za kulturu i umetnost je prošle godine pokrenuo muzičku akademiju „Sećanje na Tomu Zdravkovića”. Tada su nastupili Ivan Milinković iz grupe „Legende”, Lena Kovačević i duo „Golden Lejdis”, a program je vodio Goran Sultanović.

Toma Zdravković

‒ I ovog 20. novembra nastupiće ponovo duo ‘Golden lejdis’ sa temama iz Tominih pesama, trio ‘Balkanske žice’, jedna prava gitarska atrakcija na Balkanu koju čine Zoran Starčević i sinovi. Oni su nastupili na ovogodišnjem ‘Kulturnom letu’ i tada su izrazili želju da sviraju Tomine pesme. Pored njih nastupiće i Hari Varešanović, pevač grupe ‘Hari Mata Hari’, a program će voditi Milan Popović, voditelj RTS-a i nekih drugih produkcija. Mi se nadamo jednoj lepoj muzičkoj večeri na kojoj ćemo se sa puno pijeteta i sete podsetiti Tominih pesama, njegovog šarma i da ovom velikom umetniku odamo počast na njegov 80. rođendan – kaže urednik programa CKU, Miloš Paović.

Koncert počinje u 20 sati, a ulaznica po ceni od 250 dinara još uvek ima u prodaji. 

 

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen + thirteen =