Алексинац слави Томин рођендан

Да се један боемски живот пун бола и прелепих песама није угасио 30. септембра 1991. године, легендарни певач Тома Здравковић би овог 20. новембра прославио свој 80. рођендан. Тома, за пријатеље Дадо рођен је у Алексинцу 1938. али су се његови родитељи отац Душан месар и мајка Косара домаћица пред почетак Другог светског рата преселили у Печењевце. Тома је почео да пева већ са 15 година.

Lena Kovačević
Лена Ковачевић на прошлогодишњем концерту 

Крајем педесетих година у Лесковцу упознаје Силвану Арменулић (тада Барјактаревић) која је са оркестром певала у тамошњој кафани „Радан”. Придружио се њеном оркестру и врло брзо научио да пева народне, забавне и староградске песме. Са стеченом репутацијом из „српског Манчестера” сели се у Тузлу где је годинама певао у хотелу „Бристол”, а потом су уследили ангажмани у Београду, Новом Саду, Нишу, на Светом Стефану и у многим другим градовима… све до одласка у легенду у 53. години живота.

Из пијетета према овом познатом Алексинчанину, Центар за културу и уметност је прошле године покренуо музичку академију „Сећање на Тому Здравковића”. Тада су наступили Иван Милинковић из групе „Легенде”, Лена Ковачевић и дуо „Голден Лејдис”, а програм је водио Горан Султановић.

Toma Zdravković

‒ И овог 20. новембра наступиће поново дуо ‘Голден лејдис’ са темама из Томиних песама, трио ‘Балканске жице’, једна права гитарска атракција на Балкану коју чине Зоран Старчевић и синови. Они су наступили на овогодишњем ‘Културном лету’ и тада су изразили жељу да свирају Томине песме. Поред њих наступиће и Хари Варешановић, певач групе ‘Хари Мата Хари’, а програм ће водити Милан Поповић, водитељ РТС-а и неких других продукција. Ми се надамо једној лепој музичкој вечери на којој ћемо се са пуно пијетета и сете подсетити Томиних песама, његовог шарма и да овом великом уметнику одамо почаст на његов 80. рођендан – каже уредник програма ЦКУ, Милош Паовић.

Концерт почиње у 20 сати, а улазница по цени од 250 динара још увек има у продаји. 

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 3 =