Raspust za dž

„Распуст за џ”

Библиотека „Вук Караџић” и Центар за културу и уметност и ове године организују „Распуст за џ”. Овогодишњу манифестацију која ће трајати од 5 до 10. фебруара, обележиће дружење малишана и песника и радионице калиграфије. У Дому културе сваког дана од 12 до 13 сати одржаваће се радионице које ће осмишљавати песници, а сат касније у библиотеци малишани ће учити лепо писање и откривати чаробни свет калиграфије. Raspust za dž

Прву интерактивну и едукативну радионицу за малишане који воле приче о змајевима и сакривеном благу, припремила је песникиња Татјана Ђурић, ауторка романа „Змајевито време” и „Деспотово благо”. Она ће на интересантан и креативан начин мотивисати децу да креирају змајеве и друга митолошка бића, али и да на нов начин упознају средину у којој живе.

Већ наредног дана, у уторак, 6. фебруара, малишане очекује Виолета Јовић која ће народну ношњу представити кроз своје песме, али и кроз интересантне приче како би младе радионичаре навела да и сами осмисле примере шара, уз помоћ маказа, лепка и боја.

Трећи дан ове манифестације резервисан је за песника Власту Ценића, најпознатијег чувара завичајног говора. Лепоту звука који стварају народни инструменти, Власта ће дочарати кроз своје сихове, а у томе ће му помоћи и гости изненађења.

Четвртак, 8. фебруар је дан посвећен бонтону. О примерима лепог понашања из свакодневног живота, говориће алексиначка песникиња Љиљана Крстић и председник Библиографског друштва Иван Лазаревић, аутор књиге о пословном бонтону. Истог дана у 13 часова у Галерији 1, Иван Лазаревић ће одржати трибину под називом „Бонтон, пословна култура и јавни наступ”.

Иначе, сваког дана после дружења са песницима, у библиотеци „Вук Караџић” одржаваће се радионице калиграфије, тако да ће у петак, 9. фебруара на последњој радионици названој „На слово, на слово” малишани бити у прилици да, у дружењу са песникињом Светланом Биорац Матић, покажу савладану вештину краснописа, исписујући почетна слова или речи њених, али и својих песама.

„Распуст за џ” завршава се у суботу 10. фебруара креативном радионицом првој у низу од 11 планираних, које ће се током фебруара, марта и априла одржавати сваке суботе у Дому културе од 11 сати.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + ten =