Зоне школа и даље приоритет

Савет за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац наредне године располагаће средствима у висини од осам милиона динара, стоји у нацрту Програма коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац за 2021. годину. Планирано је да милион динара Савет добије из буџета општине, а да преосталих седам буду од наплаћених саобраћајних казни.

Према плану, од тих средстава, 3 милиона и 370 хиљада биће утрошено за уређење зона школа у Вукашиновцу и Лоћики, док је 300 хиљада опредељено за израду пројектне документације зона школа у Моравцу и Делиграду. За образовне активности и јачање свести о безбедности саобраћаја биће издвојено преко пола милиона динара, а да ли ће сва средства бити утрошена зависиће од епидемиолошке ситуације у наредном периоду. За обележавајуће прслуке и наредне године биће издвојено 420 хиљада динара, а 500 хиљда за набавку дечијих ауто-седишта. Одржавање софтвера за анализу безбедности саобраћаја Савет ће наредне године коштати милион и 360 хиљада динара. За разлику од пређашњих Програма коришћења средстава, у новом се не налази ставка по којој је набављана опрема за алексиначку саобраћајну полицију. Наравно, о овом плану свој суд ће дати и већници на неком од наредних заседања Општинског већа.

У наставку заседања Савета, члановима је предочен извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији општине Алексинац у првих шест месеци ове године. Према извештају, у првој половини 2020. године евидентиране су 92 саобраћајне незгоде у којима је страдало 55 лица. Од тог броја највише је са лаким телесним повредама, око 80 процената, са тешким 14 и по процената, док су 4 особе изгубиле живот, што чини 5 и по процената. Према анализи, највише незгода је било током јуна месеца, а када је реч о старосној категорији погинулих лица, највећи проценат је старосне доби од 15 до 30 година. Према статистици, млади највише страдају као путници, највећи проценат страдалих пешака је до 14 година старости, а када је реч о страдалим бициклистима, њих је највише старости преко 65 година.

На крају засдања, Савет се позитивно изјаснио о постављању стубића код зграде у улици Душана Тривунца, па ће убудуће они спречавати непрописно паркирање и поправити квалитет живота станара зграде.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 13 =