Зна се ко ће уграђивати соларне панеле

Све је ближи рок када ће на појединим објектима бити монтирани нови соларни панели и када ће заинтересовани мештани општине Алексинац, који желе да производе соларну електричну енергију и да је продају Електродистрибуцији, имати прилику да их њихово постављање кошта упола мање.

Након прелиминарне листе, данас је објављена одлука о коначном одабиру привредних субјеката који ће спроводити мере енергетске санације у оквиру реализације Програма енергетске санације породичних кућа путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе на територији општине Алексинац у 2023.години.

За спровођење активности на реализацији радова на уградњи соларних панела, пратећих носача панела, инвертера и остале неопходне инсталације за производњу електричне енергије, уградњи двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије, изради извештаја извођача радова о уградњи соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије, као и извештаја о уградњи мерног места који је у складу са законом неопходан приликом прикључења на дистрибутивни систем биће ангажовано укупно 6 предузећа. Два предузећа су из Алексинца и то ИР „MARCONI”  и „3MB ELECTRIC 018”. Из Ниша је „ENVIDOME” , „GREEN WATT INNOVATIONS” је из Београда, „RS INŽENJERING” из Ћуприје и „ТЕЛЕФОН ИНЖЕЊЕРИНГ” из Земуна.

Сада остаје да Општина закључиСпоразум о техничкој сарадњи саовим предузећима,а потом ће расписати јавни конкурс за појединачне пројекте грађана. Грађани су у обавези да приликом конкурисања доставе предрачун издат од стране привредних субјеката са листе.

Вредност опреме и радова општина ће суфинансирати у износу од 25%, Министарство  такође 25%, док ће власници морати да исплате 50 посто инвестиције.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =