Dom kulture

Жири одлучио ко добија овогодишњу награду „Тихомир Р. Ђорђевић”

Републичка награда „Тихомир Р. Ђорђевић”, коју је установио алексиначки Центар за културу и уметност, ове године припашће проф. др Недељку Богдановићу из Сврљига. Ову одлуку донео је трочлани жири којим је председавала проф. др Данијела Поповић, а у чијем су саставу били и проф. др Горан Максимовић, бивши декан Филозофског факултета у Нишу и академик Нада Милошевић Ђорђевић, прошлогодишња добитница награде „Тихомир Р. Ђорђевић”. Награда се додељује за свеобухватни научни и истраживачки рад у областима којима се Ђорђевић бавио, попут етнологије, фолклористике, филологије.

Проф. др Недељко Богдановић добитник награде “Тихомир Р. Ђорђевић” за 2020.

Проф. др Недељко Богдановић, признати српски лингвиста, књижевник и професор универзитета у пензији, рођен је у селу Бучум код Сврљига 1938. године. Србију је упознао са нашим, такозваним јужњачким говорима, а у своју богату библиографију уписао је и дело „Говор Алексиначког Поморавља”. Први је носилац признања „Чувар завичаја” које му је 2018. године на „Данима Тихомира Ђорђевића” доделио алексиначки Центар за културу и уметност.

Пре професора Боградновића, награда „Тихомир Р. Ђорђевић” додељена је проф. др Зоји Карановић из Новог Сада и академику Нада Милошевић Ђорђевић из Београда.

На овогодишњим Данима Тихомира Ђорђевића признање „Чувар завичаја” постхумно ће бити додељено др Љубиши Рајковићу Кожељцу, сакупљачу и проучаваоцу усменог народног песништва источне Србије. По речима организатора, први пут ће бити додељено и признање за истраживачки рад у области етномузикологије, које је по одлуци Организационог одбора, припало др Мирјани Закић и др Сањи Ранковић.

Награда и признања ће бити уручена 23. септембра на свечаној академији у Великој сали Дома културе у Алексинцу која почиње у 12 сати. Дани Тихомира Ђорђевића одржаће се од 21. до 25. септембра.

Програм манифестације: 

PLAKAT Tihomir 2020

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =