Dom zdravlja

Здравство и корона(3): Санитети бележили рекордне километре

Ових дана полако у јавност излазе подаци који показују обим и значај ангажовања алексиначког здравства у борби против ширења вируса короне. Медицинско особље је имало поуздане сараднике и у немедицинском особљу, пре свега у возачима и радницима на одржавање хигијене.

Дом здравља, у оквиру кога ради и хитна помоћ, је имао задатак да организује превоз пацијената на великој територији, пошто се општина Алексинац простире на преко 700 квадратних километара. Једна дежурна екипа хитне помоћи морала је да буде непрекидно 24 часа на услузи грађанима. Па је ту и превоз пацијената до здравствених установа у Нишу и Сокобањи.

‒ Осим тога ми имамо свакодневно транспорт других болесника од једне здравствене установе у другу. Затим имамо дијализу 40-ак болесника који се налазе на хемодијализи који се по групама возе сваки други дан ‒ каже др Драган Стаменковић, помоћник директора Дома здравља у Алексинцу. 

Dom zdravlja Овако обиман посао требало је да обаве десет возача, колико има ова здравствена установа. Др Стаменковић каже да на почетку епидемије оболева један, а касније служба није могла да рачуна на још два возача, па их је укупно остало седморо. О њиховим напорима сведоче и бројке.

‒ Само за 20 дана на кратким релацијама су прешли осам и по хиљада километара. То је веома велики терет за све наше возаче и у једном тренутку нису били у стању да издрже толико оптерећење. Хвала Богу успели смо, возач из болнице нам је пуно помогао који од првог маја ради код нас на транспорту. Тако да у овом тренутку ситуација се опет стабилизовала ‒ објашњава наш саговорник. 

Осим што су у обавези да одвезу болесника имају обавезу и да га врате у место становања након завршетка лечења у неку од ковид установа.

‒ Када се ради о лакшим случајевима ковида они могу да седе и троје и четворо. У случају да се ради о тежем болеснику, не дај Боже да је прикључен на респиратор, обавезно је да иде екипа и вози се само један пацијент. Ти људи када се пусте морамо и да их вратимо назад. То је још један проблем који се јавља. Они се отпуштају у било које доба дана или ноћи, што је један велики проблем. Друго ми смо дужни да их вратимо до места становања, а не живе сви у Алексинцу и Житковцу већ живе у околини ‒ описује део радних обавеза у којима учествују и возачи. 

Dom zdravlja

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + five =