Završna smotra “Čitalića” na Zlatiboru – dodela nagrada i praznik čitanja i pisane reči

Završna manifestacija projekta „Čitalići 2017“ održana je ovog vikenda u Osnovnoj školi „Milivoje Borović“ u Mačkatu na Zlatiboru, a opštinu Aleksinac predstavljali su učenici i nastavnici iz šest osnovnih škola – gradska škola „Vožd Karađorđe“, „Jovan Jovanović Zmaj“ sa Aleksinačkog Rudnika, „Vuk Karadžić“ iz Žitkovca, „Stojan Živković Stole“ iz Trnjana, „Desanka Maksimović“ iz Katuna i „Aca Sinadinović“ iz Loćike.

U celogodišnjim aktivnostima koje se odnose na promociju knjige i čitalaštva učestvovalo je oko pet i po hiljada dece iz više od 60 škola. Na završnoj smotri svaka škola predstavila se svojim štandom, dok su određene aktivnosti bile umerene i na promovisanje zaboravljenih velikana koji potiču iz svih krajeva Srbije, odakle su u ovo zlatiborsko mesto došli i sami učesnici „Čitalića“.logo-cit-mackat

– Opšta ocena svih učesnika „Čitalića“ jeste da je ovo jedan bogat i nezaboravan doživljaj uz pozitivnu energiju, stvaralaštvo i divno druženje nastavnika i dece. Gostoprimstvo opštine Čajetina, koja je podržala ovaj projekat, i neposrednih realizatora, nastavnika i učenika Osnovne škole „Milivoj Borović“ iz Mačkata, je bilo savršeno – kaže autorka projekta „Čitalići“ Maja Radoman Cvetićanin.

Dodeljene su i nagrade učenicima koji su na testovima osvojili najveći broj poena, za najkreativnije dnevnike, a bilo je priznanja i za učenike iz dijaspore. Po prvi put su nagrađeni timovi škola koji su izrađivali sajtove i digitalizovali građu na temu „Nezaboravljeni velikani našeg kraja“, kao i najuspešniji nastavnici za radionice na istu temu. Ove godine svoje prvo učešće na „Čitalićima“ imala su i deca predškolskog uzrasta i to iz Predškolske ustanove „Leptirić“ iz Lajkovca.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =