Завршена јавна расправа о општинском буџету

Јавна расправа о буџету општине Алексинац за 2020. годину, чије се усвајање од стране локалног парламента очекује наредног месеца, и овог пута је показала да за представнике удружења и саме грађане догађај није интересантан. На отвореном састанку представника надлежних органа општине, односно јавних служби са заинтересованим грађанима и представницима Удружења грађана, одржаном у скупштинској сали почетком седмице, присуствовало је свега тридесетак особа, претежно представника јавних установа и предузећа.

Буџетски приходи 

Планирано је да буџет у наредној години буде милијарду 403 милиона и 542 хиљаде динара. Предвиђено је да по разним основама буџет приходује милијарду 256 милиона и 585 хиљада динара, да из ранијих година буду пренета средства у висини од 122 милиона и 887 хиљада динара и да из осталих извора буде прикупљено око 24 милиона динара.

Највише прихода биће од пореза, близу 671 милион динара, а затим од трансфера, односно из републичког буџета, скоро пола милијарде динара. Изражено у процентима порески приходи чинили би 48,6 одсто, док трансфери нешто више од 36 одсто. Значајан део буџета, скоро девет одсто су пренета средства из претходне године.

 

Укупни приходи и примања општине Алексинац у 2020. години, према изнетом нацрту буџета, смањени су у односу на последње овогодишње измене буџета за 26 милиона и 732 хиљаде динара или за нешто више од два одсто. До смањења је дошло код непореских прихода за милион и 910 хиљада динара, као и код трансфера и донација за око 57 и по милиона. Са друге стране, односно на приходовној страни планирано је повећање новца од пореза за 32 милиона и 715 хиљада динара.

Како је објашњено, према препорукама Министарства финансија, средства која се добијају од ресорсних министарства за финансирање одређених пројеката убудуће неће бити предвиђена буџетом, већ ће на основу донетих решења она бити саставни део општинске касе. Преведено обичним језиком средства из владиних министарстава стизаће и следеће године, без обзира што нису планирана у буџету, колика ће она бити за сада је непознаница.

Расходи 

Пошто буџет мора бити избалансиран, а то значи да расходи морају да одговарају приходима, директним и индиректним корисницима на располагању ће бити милијарду 403 и по милиона динара јавних средстава. Из општинске касе финансираће се расходи за запослене, капиталне инвестиције, као и предвиђени програми.

За запослене у јавном локалном сектору биће издвојено око 336 милиона динара или 24 одсто укупних расхода из буџета. За капиталне издатке односно инвестиције планирано је 187 милиона, за социјалну помоћ скоро 34, за коришћење роба и услуга 171, док за донације и трансфере скоро 264 милиона динара. Под донацијама и трансферима се подразумевају трошкови које локалне самоуправе имају за исплату институцијама које су у надлежности централних нивоа власти као што су школе, Центар за социјални рад, Дом здравља и други. Донације и трансфери у структури расхода чине половину буџета, а за капиталне издатке предвиђено је 13 одсто буџета.

На јавној дискусији посвећеној предлогу буџета за наредну годину могло се чути да се значајна средства издвајају и за школство. Планирано је да се за предшколско васпитање и образовање издвоји преко 195 милиона. Основном образовању и васпитању намењено је више од 128 милиона, а за средње образовање 72 милиона.

Ако би структуру буџета приказали у процентима по програмској класификацији онда је она поражавајућа, пре свега, по пољопривреду јер се за њен развој одваја само 1% колико и за заштиту животне средине. За путну инфраструктуру 21%, за предшколско васпитање 16%, основно образовање 12 и средње образовање 7% укупних буџетских средстава. За социјалну и дечју заштиту предвиђено је 9%, а за примарну здравствену заштиту 1%. За развој културе требало би да се издвоји 10% буџета, а за спорт и омладину 6, за локални развој и просторно планирање 2 и за комуналну делатност 11% од целокупних средстава овог буџета. У буџету је планирано и 1% за локални економски развој и 2% за развој туризма.

Предлагач о буџету 

Учесницима јавне расправе обратио се и правни и формални предлагач општинског буџета, председник општине Алексинац Ненад Станковић, који је напоменуо да када се узму у обзир законске обавезе које обавезују буџет сваке локалне самоуправе, па и наше, онда релативно мало средстава остаје у домену инвестиција. Он је додао да зараде морају да се исплаћују, енергенти морају да се плаћaју, одржавање објеката и имовине школа мора да се финансира и када све то што мора се стави на папир врло мало финансијског простора остаје за нешто ван тога.

Први човек општине истакао је неколико активности које у значајној мери утичу на буџет наредне године. Повећање зараде и законска обавеза да се испоштује одлука Владе алексиначки буџет коштаће 25 милиона динара.

‒ Дакле, негде тих 25 милиона мора да се узму да би се определили за оно што је нужност. Друга ствар је што једна велика инвестиција у сектору водоснабдевања нас доводи у ситуацију да морамо, ми кажемо субвенција, али то није класична субвенција, то је практично наше учешће у инвестицији. Прича која вам је добро позната, инвестиција на Бресју је озбиљно прескочила расположива кредитна средства Немачке развојне банке. То је неких 80 милиона динара. Практично 25 милиона су недостајућа средства код водовода да би смо завршили са том инвестицијом. Ето то су већ две озбиљне интервенције које су скоро 50 милиона – рекао је Станковић. 

Председник је навео још једну, трећу јако битну ствар која одређује буџет наредне године, а то је најбитнија инвестиција која је била у 2019.

‒ То је инвестиција на уређењу центра града вредна негде 175 милиона динара, где су негде 107 милиона динара наших. У договору са министарством ми нисмо ушли кредитно у ту инвестицију, већ смо је ове године испратили реалним новцем. То је утицало на то да понешто из планова што је било планирано у 2019. морамо од програма да померимо у реализацији у 2020 ‒ напоменуо је први човек општине, уз констатацију да је алексиначки буџет и даље један од ретких који нема кредитно задужење,а директни и индиректни корисници не дугују ништа од оног што локална самоуправа финансира.

‒ Ми немамо много, али то што имамо распоредимо тако да нико не остаје да дугује за нешто. Обавезе које су преузете буџетом и одлуком о буџету су редовно и уредно сервисиране ‒ завршио је своје излагање Станковић.

Реч удружења 

Интересовање за јавну дискусију када је у питању општински буџет је генерално слабо. Добри познаваоци прилика кажу да не постоји таква врста културе или интересовања код грађана да уопште прате доношење буџета, шта се финансира, на који начин и са колико средстава. На овогодишњој јавној расправи била су два представника удружења грађана и један медијски радник.

Учествујући у дискусији поводом нацрта буџета општине Алексинац за наредну годину активиста општинског Удружења бораца и председник удружења грађана ДАРС Мића Милојевић приметио је да у овом финансијском документу нису предвиђена средства за обнову и заштиту значајних спомен-обележја на подручју наше општине. Председник општине Ненад Станковић је рекао да ће се у наредном периоду и о томе водити рачуна, а за следећу годину најавио је уређење простора око споменика испред Основне школе „Љупче Николић” у Алексинцу.

Секретар Црвеног крста Милан Терзић је питао какве су могућности, односно да ли постоје средства у буџету из којих би се купила зграда бившег Дома војске Југославије која је на продају по почетној цени од око 33 милиона динара. Он је ову идеју образложио могућностима да се објекат користи за разне намене пре свега у области социјалне заштите. Представници локалне самоуправе нису се конкретно изјаснили по овом предлогу, али су се запитали да ли тиме не стварају још једног потрошача буџета и колико би такав објекат био у функцији потреба самих грађана.

Представник локалне медијске куће Алпрес и Радио Алексинца Нинослав Миљковић сматра да јавност, а пре свега грађани, више треба да буду упућени код доношења одлука, нарочито код избора капиталних инвестиција које ће се финансирати из буџета. Он сматра је да је задатак локалне самоуправе и медија да анимирају, односно подстакну грађане да учествују у таквим одлукама, иако тренутно мали број њих има било какво интересовање кад су у питању јавна средства.

Спровођење Јавне расправе о Нацрту одлуке о буџету општине Алексинац за 2020. годину почело је 4. новембра објављивањем на сајту општине Алексинац и истицањем на огласној табли у згради Скупштине општине Алексинац, као и на огласним таблама месних заједница на територији општине Алексинац. Текст је достављен и одборничким групама у Скупштини општине Алексинац. Шта одборници мисле о Нацрту општинског буџета за наредну годину знаћемо већ у другој половини децембра.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 13 =