За сада Алексинчана нема ни у овом сазиву републичког парламента

Републички парламент јуче је конституисан, а у посланичке клупе село је 250 посланика из целе Србије, не и из општине Алексинац. И овога пута, за сада, Алексинчани су остали „ускраћени” за посланичко место, а за нову шансу мораће да причекају још неколико месеци или можда четири године.

„Листа Александар Вучић – Србија не сме да стане” која је у актуелном сазиву добила 129 посланичких места, имала је једног кандидата из Алексинца. Реч је о Душану Пешићу, мастер професору спорта и физичког васпитања, који је био 162 на листи.

И на осталим изборним листама није било наших суграђана „виско” позиционираних, односно на местима која би им реално, на основу очекиваних мандата, обезбедила посланичко место. Међу 2.800 кандидата, колико их је укупно било за народне посланике на претходним изборима, нашло се још седморо Алексинчана.

На листи „Ивица Дачић – Премијер Србије” кандидат је била Милена Максимовић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре. Листа „Др Војислав Шешељ – СРС” имала је два кандидата из Алексинца, Мирослава Стојковића, техничара за управне послове и Вању Бабић, рачуновођу. Исто толико кандидата нашло се на посланичкој листи „Национално окупљање – Заветници, Српски покрет Двери”: Драган Бранковић, лекар и Јелена Рајић, васпитач предшколских установа. И листа „Нада за Србију – Нада, Национална демократска алтернатива, Нови ДСС, ПОКС” имала је два кандидата из овог града – Момчила Антанасковића, пензионера и Јелену Милетић, менаџера.

Велика сала Народне скупштине, извор фотографије: www.parlament.gov.rs

Алексинац је представника у Народној скупштини имао до 2020. године, када је актуелни председник општине Далибор Радичевић дао оставку на место народног посланика јер су, како је тада објаснио, ове две функције законски неспојиве. Радичевић је члан Народне скупштине био од 2014. године.

Када ће Алексинчани поново добити представника у републичком парламенту тешко је предвидети. Можда је том циљу најближи Душан Пешић из Српске напредне странке, који ће мандат добити у случају да дође до преласка на извршне функције или одустајања 33 посланика. Теоретски постоји могућност да након формирања владе и постављања актуелних посланика на неке извршне функције дође ред и на кандидата који је 162 листи. Дакле, шансе су мале, али ипак постоје.

На овдашњим општинским одборима, нарочито СНС је да ту прилику искористи имајући у виду да су напредњаци на републичким изборима у нашој општини остварили резултат процентуално бољи од републичког. Није на одмет поменути да су неке мање општине у окружењу, попут Сврљига и Сокобање, и у овом сазиву републичког парламента добиле представнике.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − one =