Вртолома – дан када су „падалеˮ бандере

Православни верници данас обележавају дан Свeтог Вартоломеја, једног од 12 апостола.

Удружен са апостолом Филипом и сестром Филиповом, девицом Маријом, а за неко време и са Светим Јованом Богословом проповедао је Јеванђеље најпре по Азији, потом у Индији и, најзад, у Јерменији, где је и скончао мученички.

Према веровању нашег народа, на дан Св. Вартоломеја, или Вртоломе, како га називају, деци је забрањено да се пењу на дрвеће да не би сломила врат. У неким деловима земље се верује да, ако радите на Вртолому, постоји опасност од поплава, града и олује. Будући да је Св. Вартоломеј светац који чува усеве, не сме да се ради у пољу, а верује се да он не прашта неверницима који данас раде. У селима у Поморављу и данас се може чути „Смлатиће те као Вртолома праскуˮ ако неко ради на данашњи дан.

Да ли случајно или не, али пре 10 година општину Алексинац погодило је страшно невреме. Јак ветар и киша ломили су стабла, кровове и стакла, а у целој општини неколико дана није било струје. Те вечери четвртина општине Алексинац, тачније око 5.000 хектара земљишта било је погођено јаком кишом и градом из правца Пешчанице, Гредетина, преко Трњана, Д. Адровца, Прћиловице, Житковца, Алексинца, Глоговице и Бујмира. Елемантарном непогодом је проузрокована незапамћена хаварија на високонапонској мрежи, услед чега је читава општина Алексинац остала без струје и воде.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =