Време је за заштиту шљивика

На подручју Нишавског округа, засади шљива се у зависности од сортимента и локалитета налазе у фази друго опадање плодова.

Визуелним прегледом засада шљива, стручњаци Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш, регистровали су присуство положених јаја шљивиног смотавца (Grapholita funebrana). У току је полагање јаја и почетак пиљења ларви прве генерације ове штеточине.

У циљу спречавања убушивања ларви у плодове препоручује се примена неког од инсектицида: Тонус екстра (а.м. ацетамиприд) 0,02-0,025% – деловаће и на лисне ваши (Апхидидае), уколико су присутне у засаду или Децис 2,5 ЕЦ, Конфузија, Полуџ (а.м. делтаметрин) 0,05% или Неган МЕ (а.м. ламбда-цихалотрин) 0,005% или Гром (а.м. ламбда-цихалотрин) 0,03%.

У циљу заштите формиране лисне масе шљиве која је осетљива на инфекције проузроковачем шупљикавости листа коштичавог воћа (Stigmina carpophilla) препоручује се само у случају најаве падавина применом неког од фунгицида: Мерпан 50 ЊП, Цаптан 50 ЊП, Местод 480 СЦ, Цапи (а.м. каптан) 0,2-0,3%.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =