Волонтерски рад је наставак радних акција

Учесници некадашњих омладинских радних акција данас обележавају 1. април – Дан омладинских радних акција. Овај датум установила је Скупштина Југославије још давне 1946, када је почела једна од највећих радних акција у тадашњој земљи.

У Алексинцу Клуб бригадира „О′рук генерација” окупља некадашње учеснике омладинских радних акција и он има тенденцију, не само да сачува од заборава велики допринос акцијаша, већ и да млађим генерацијама приближи колективни и волонтерски дух који је красио некадашње омладинце.

−  Клуб бригадира „О′рук генерација” није удружење чији чланови жале за младошћу, али се поносе оним што су у време своје младости и у време неке Југославије, неке друге државе од Вардара па до Триглава учествовали на омладинским радним акцијама широм Југославје и били активни учесници неких грандиозних пројеката− рекао је Драган Јовановић Лера, секретар клуба.

Иначе, у Чукуровцу је 9. јула 1944. основана прва Омладинска радна бригада у Србији, а да су Алексинчани и након тога учествовали на радним акцијама широм земље сведоче и бригаде које су биле овде касније формиране. Алексинац је имао средњошколску  Омладинску радну бригаду „Младост”, најпознатија Омладинска радна бригада била је „Аца Синадиновић”, „Дракче Миловановић” је такође једна од тих бригада. Оно што је битно, 1986. године формирана је и Омладинска радна акција „Алексинац” са насељем у Липовцу када су бригаде радиле на пошумљавању 77 хектара голети Буковика.

− И данас клуб бригадира „О′рук генерација” обележава свој празник 1. април једном репрезентативном изложбом фотографија, диплома, плакета и признања са савезних и републичких омладиских радних акција. Ми и данас сматрамо да акцијаши, бригадири кроз добровољни омладински рад, или како се то данас модерно назива волонтерски рад имају своје место. Зар није тачно да можемо да уредимо простор испред стамбене зграде, простор школског дворишта, да уклонимо дивље депоније, просторе око културних и историјских споменика и да на крају кроз једно дружење без икаквих идеолошких предзнака покажемо шта значи добровољни омладински рад− додаје Јовановић.

Сутра, 2. априла, Клуб бригадира окупиће акцијаше и имаће уређење простора историјских споменика. У овом тренутку договор је да уреде Чукуровац и простор Градишта изнад Врћеновице, а током априла споменике у Прћиловици и Лужану. 

Насловна фотографија: Архива (Обележавање 75 година прве ОРБ у Чукуровцу, јула 2019. г.)

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 1 =