Војни позив и даље интересантан

У алексиначкој техничкој школи “Прота Стеван Димитријевић” ученици завршних разреда имали су данас прилику да се упознају са бенифитима и новинама код добровољног служења војног рока.

У организацији Центра Министарства одбране Ниш овакве активности, у некој од средњих школа на територији надлежности центра, реализују се једном у три месеца, односно уочи такозваног упутног рока. Циљ ових активнсти је да се младима приближи могућност добровољног служења војног рока, да се заинтересују за служење, а и да се упознају са начином пријаве.

− Морам да се похвалим да центар Министарства одбране Ниш има највећи број кандидата за упут на добровољно служење војног рока и стручно оспособљавање за резервне официре. Не зато што има можда највећу територију, него зато што једноставно на овим просторима људи поштују и негују српску традицију упућивања своје деце на служење војног рока и ето привилегија је центра Министарства одбране да у систему одбране има највећи број кандидата за упут за добровољно служење војног рока. То је отприлике од 250 до 300 кандидата годишње − рекао је потпуковник Зоран Гајић, начелник Центра Министарства одбране Ниш.

Током ове презентације, будући војници, могли су да чују које су новине код  добровољног служења војног рока. Војничка примања су сада око 38 хиљада динара током 6 месеци, колико траје војни рок. Повећан је број места за запослење након одслуженог добровољног војног рока, а на почетку служења ради се обједињени лекарски преглед, који је ригорознији, па се одмах зна ко може да настави рад као уговорац у војсци, односно, ко испуњава здравствене услове.  

За разлику од раније, пријављивање за добровољно служење војног рока је сада поједностављено. Кандидати се могу пријавити у овдашњи Војни одсек, преко еУправе, или једноставно на шалтер Поште где добијају потребан образац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =