Вечерас месец прориче род жита

Српска православна црква и њени верници данас, 1. септембра по црквеном односно 14. септембра по Грегоријанском календару обележавају дан посвећен Светом Симеону Столпнику, рођеном око 389. године у селу Сис у малоазијској области Киликија.

Живот овог чудотворца био је необичан, а у народу је остало веровање да од данас почиње јесења сетва чији је овај светац заштитник. Зато се у многим местима задржао обичај ношења семена из куће у цркву на освештење да би година била добра и родна.

На данашњи дан гледа се и какав је месец, ако је млад – жито ће добро родити, али биће родна и цела година. Свети Симеон Столпник веома је поштован међу земљорадницима и ратарима.

Српска православна црква данас обележава и почетак нове црквене године. У седишту сваке Епархије, на данашњи дан служи се коленопреклона молитва Господу да благослови “венац године”, да сачува православље у миру, да цела година протекне добро, да бог све градове и сва места сачува неповређене, да заштити христољубиве владаре и народу божијем дарује победу над противницима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =